'Tağsiş Yasası Bekleniyor'

Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Ayçiçek Yağı Derneği işbirliğinde Trakya Üniversitesi'nde Uluslararası Ayçiçek Yağı Üretimi Kalite ve Uygulamaları Konferansı gerçekleştirildi.

'Tağsiş Yasası Bekleniyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda açılışı gerçekleştirilen, Uluslararası Ayçiçek Yağı Üretimi Kalite ve Uygulamaları Konferansı’na Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED) Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin  katılım gösterirken farklı ülkelerden gelen konuklar da oldu.

“Dışa Bağımlılık Kalkmalı”

Konferansta yaptığı konuşmasında yağ üretiminde Türkiye'nin dünyanın önemli ülkeleri arasında yer aldığını söyleyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. En çok ihracatı Irak, Suriye ve Cibuti başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gerçekleştiriyorduk. Fakat şimdilerde yaşadığımız hammadde yetersizliği nedeniyle sektör dışa bağımlı hale geldi. Dışa bağımlı halden kurtulmamız lazım. Ayçiçeğinin ana vatanındayken dolarla ayçiçeği almayalım” ifadelerini kullandı.

Üretim ve yatırımın artması için gerekli reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Büyükhelvacıgil, etkin bir koordinasyon sağlayacak bir modelle daha güçlü bir Türkiye için hep birlikte çalışılırsa dışa bağımlılığının ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

“Üretim 2.5 Milyona Çıkmalı”

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yağlı tohumunun stratejik ürünler arasında yer alan ve buna uygun tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükhelvacıgil, “Ülkemizde üretilen yağlı tohum miktarı yaklaşık 2.5 milyon ton, bunların içinde Ayçiçek tohumu ise 1.3 milyon ton civarında. Yağlı tohumda açığın kapatılması için en önemli ürün ayçiçeği. Bizler her platforma Ayçiçek tohumu üretimine daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Pazarlama ve satışı bildiğimiz için de doğru ürünler üretiyoruz ancak her yıl ihtiyacımız olan 2-2,5 milyon ton yağlı tohum üretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Tağsiş Yasası’nın Çıkmasını Bekliyoruz”

TBMM’den ‘Tağsiş Yasası’ kararının çıkmasının beklendiğini söyleyen Helvacıoğlu, Ayçiçek sektöründe üreticiyi koruyacak olan aynı zamanda tüketicinin hakkını gözeten yasanın öncelikli düzenlemeler arasında yer almasını temenni ettiğini bildirdi.

İpek Deniz