Proje ile Ergene Yeniden Hayat Bulacak

Sanayi tesislerinin atıkları nedeniyle 1970'li yıllardan bu yana kirlenen Ergene Nehri, yerli tünel açma makinesi 'Lale' ile yeniden hayat buluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleriyle geliştirilen Yerli ve Milli Tünel Açma Makinası LALE, ‘Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı 2'inci kısmı tamamlandı.

Proje ile Ergene Yeniden Hayat Bulacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bölge için önemli olan Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemi ile bağlandığı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ın bölgeden katılımıyla gerçekleştirildi.Proje LALE tarafından açılan tünellerde arıtılan sanayi kuruluşlarının atık suları derin deşarj tünelleriyle Marmara Denizi’nin 4 – 5 Kilometre dibine pompalanacak.

Proje'nin 2020 Sonuna Kadar Tamamlanması Bekleniyor

Ergene Nehri'ndeki kirliliği azaltmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen projenin Derin Deşarj Hattı B tüneli yerli ve milli tünel açma makinesi Lale ile gerçekleştirildi. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Varank; "Yerli tünel açma makinası Lale, Türkiye'nin en büyük çevre projesinde tünel kazmak için kullanılıyor. Hep beraber tünelin içine girdik. Biraz sıcak ve rahatsızlık verici bir havası olsa da 120 metre kadar ilerledik. Hem oradaki emekçilerle selamlaşma fırsatı bulduk hem de yerli ve milli olarak bir kaç ülkenin üretebildiği teknolojinin burada kullanılması hepimizi mutlu etti, gurur duyduk. Ergene Projesi'ni de 2020'nin sonuna kadar önemli ölçüde tamamlayarak nehrimizdeki su kalitesini yükseltmek istiyoruz. İnşallah bu projeyi de bir hal yoluna koyup tamamlamış olacağız, zaten son aşamalara geldi." Dedi.

LALE yaklaşık 12 bin parçadan oluşuyor. 60 metre uzunluğa sahip ve tam 120 ton ağırlığında yerli ve milli tünel açma makinesi LALE, Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj B Hattı’ndan birazdan çıkacak. Ergene Derin Deniz Deşarj Atık Su İletim Tüneli Projesi kapsamında toplam 2 bin 500 metrelik kazı gerçekleştirecek olan LALE’nin  yaklaşık 30 milyon liralık iş bitirilmesi hedefleniyor.

Ogün Kurkan