‘Leylekler yuvasız kalmasın, ‘elektrik telleri can almasın'

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, leyleklerin göç ve üreme alanlarından olan Saros Körfezi civarındaki Enez ve Keşan İlçelerine bağlı köylerde direklerin üstüne 62 adet leylek yuvası yerleştirdi.

‘Leylekler yuvasız kalmasın, ‘elektrik telleri can almasın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

‘Leylekler Yuvasız Kalmasın’ projesi kapsamında harekete geçen Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, Enez ve Keşan İlçelerine bağlı köylerde elektrik direklerinin üstüne yerleştirdikleri yuvalarla leyleklerin daha güvenli yaşamalarına katkı sağlamış oldu.

 “62 adet leylek yuvası yerleştirildi”

Baharda gelmesi beklenen leylekler için harekete geçen yetkililer, “Leylekler Yuvasız Kalmasın Projesi” kapsamında TREDAŞ ekiplerinin yardımıyla direklere toplam 62 adet portatif yuvalar monte edildi. ‘Leylekler Yuvasız Kalmasın’ projesi ile leyleklerin elektrik hatları sebebiyle telef olmasını, elektrik hatlarının da zarar görmesinin önlenmesi amaçlanıyor.

“Daha önce de yuvalar yerleştirilmişti”     

Edirne Valisi Ekrem Canalp’in öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan “Leylekler Yuvasız Kalmasın” projesi kapsamında başlatılan çalışma devam ediyor.  232 kuş türüne ve tahribi 50 bin kuşa ev sahipliği yapan Gala Gölü Milli Parkı’nın da bulunduğu Saros bölgesinde yer alan elektrik direklerine 2020 yılı Kasım ayında 10 adet Leylek Yuvası TREDAŞ ekiplerinin yardımıyla monte edilmişti. Projenin devamı kapsamında 52 adet yuvanın daha bölgeye yerleştirilmesiyle bu sayı 62’ye ulaştı.

Projenin yöre halkında yaratmış olduğu olumlu etki ve takdirleri, Leyleklerin gelişigüzel yuva yapması nedeniyle elektrik akımına kapılmalarının engellenmesi, elektrik hatlarında oluşan arızaların giderilmesi ve ekiplerin herhangi bir arızada daha verimli çalışması için projenin devamı etmesine karar verildi. Bu kapsamda Enez’in köylerine 34, Keşan’ın köylerine 14, Değirmenyeni köyüne ise 4 olmak üzere toplam 52 adet leylek yuvası daha elektrik direklerine monte edildi.

“Tüm Türkiye’de farkındalık yaratılmış oldu”

Proje sayesinde tüm Türkiye’de farkındalık yaratılmış olduğunu vurgulayan Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal; “Leylekler Yuvasız Kalmasın projesine bir de ‘elektrik telleri can almasın’ kısmını da ekledik. Çünkü elektrik tellerine yuva yapmak isteyen çoğu leylek ölüyor. Norveç, Danimarka’da da leylekler masallara konu olmuş bir hayvandır. Öyle bir medeniyetteyiz ki sadece kendi insanlarımıza değil, Allah’ın yarattığı tüm canlılara değer veren bir kültürüz. Hem milli hem de dini yönden böyle bir özelliğimiz var. Biz karıncayı bile besleyen bir milletiz” dedi.

“Yuvaları çoğaltmayı düşünüyoruz”.

 Yuvaları çoğaltmayı düşündüklerini ifade eden Uysal; “Buradaki amaç elektrik tellerine yuva yapmaya çalışan hayvanlar ölmesin. Yukarıda olsun ki akıma kapılmasın. Ayrıca hayvanların yanı sıra zarar gören elektrik tellerinden dolayı kesintiler yaşanabiliyor. Bu projenin, Sadece hayvanları korumada değil, elektrik kesintilerini önleme gibi bir amacı var” dedi.

Örnek bir projenin tanıtımı için bir araya geldiklerini söyleyen Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, projenin hayvanların korunmasına yönelik örnek teşkil ettiğini belirtti.

Yöre halkının takdiri projenin devam etmesine vesile oldu

Proje kapsamında 2020 yılı Kasım ayında Saros bölgesinde elektrik direklerine leylek yuvalarını monte etmekle başladıklarını söyleyen Edirne Çevre Şehircilik Müdürü Engin Öztürk, yöre halkının takdirleri ve olumlu etkilerinin ardından projeye devam etme kararı aldıklarını aktardı.

“Hem halkımız hem de TREDAŞ ekipleri leyleklere yapılan yuvalardan memnunlar”

 Leyleklerin yaşaması konusundaki hassasiyeti görmüş olduklarını belirten Öztürk, Mart ve Nisan aylarında göçmen kuşların geldiğinde yuvalarını hazır bir şekilde bulacaklarını vurguladı.

Daha önce 10 adet yuva taktıklarını hatırlatan Öztürk, şimdi takılanlarla beraber toplam 62 adet yuva olduğunu açıkladı.  Köy muhtarlarının da çok büyük destekleri olduğunu ifade eden Öztürk, onların talepleri doğrultusunda çalışma yapıldığını belirtti.

“Hayvanlarımıza destek olma konusunda Avrupa’yı geçtik”

Daha önce leyleklerin ağaçlara ve elektrik direklerine yuva yaptığını söyleyen Sultaniçe Köy Muhtarı Erhan Arı; “Böyle bir proje için talebimiz oldu. Yetkililer de sağ olsun çağrımıza sessiz kalmadı. Emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Leyleklerimiz yazın geldiğini haber veriyor. Almanya’ya gezmeye gittiğimde görmüştüm. Bizimkiler daha modern oldu. Biz de hayvanlarımıza destek olma konusunda Avrupa’yı geçtik. Tüm hayvanlarımız değerlidir, ama leyleklerimiz daha önce çok sıkıntılar yaşadı” dedi.

Özlem Ceylan