Evinin bahçesinde atölye kuran genç girişimci, yurt içi ve yurt dışından sipariş alıyor

Edirne'nin Çömlekakpınar köyünde yaşayan 37 yaşındaki Samet Yılmaz,  2017 yılında kendi isteğine göre bıçak bulamaması üzerine evinin bahçesinde atölye kurmaya karar verdi. İşin ehli ustaları bularak atölyeleri dolaşan ve işin inceliklerini öğrenen Yılmaz, kısa sürede işinde usta oldu.

Evinin bahçesinde atölye kuran genç girişimci, yurt içi ve yurt dışından sipariş alıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bıçak yapımında işin ehli olan ustaları atölyelerinde ziyaret ederek işin inceliklerini öğrenen ve ustaların tecrübelerinden faydalanan 37 yaşındaki Samet Yılmaz, Çömlekakpınar köyündeki evinin bahçesine atölye kurup kendi işini kurmaya karar verdi.

Ocağı yakıyor,ham çeliği ateşe veriyor, ardından kor haline gelmiş madene şekillendiriyor. Örsün başında dakikalarca dövüyor. Sabırla, birbirinden güzel el yapımı bıçaklar üretiyor.Üstelik üretimde kullandığı endüstriyel aletleri kendisi imal ediyor.Kısa sürede işinin ustası olan Yılmaz, 2017 yılından bu yana işini aşkla sürdürüyor. Yılmaz’ın ürettiği el yapımı bıçaklar yurt içi ve yurtdışından yoğun ilgi görüyor. Yılmaz el emeği ile günler harcayarak ürettiği bıçakların yapımında kullandığı aletleri de kendisi imal ediyor. Atölyesinde ateş başında ter dökerek parasını kazanan Yılmaz, çevresinden de büyük takdir topluyor.

                Yılmaz, Günlerce emek verip ürettiği bıçakları için özel malzemeler kullanıyor. Saplarını da Edirne’de yetişen ağaçların ahşabından yapıyor. Gece gündüz demeden yoğun mesai harcayan Yılmaz, siparişlere yetişmeye çalışıyor.

Bu işi yapmaya merak üzerine başladığını ve ailesinde bıçak ustası kimsenin olmadığını söyleyen Yılmaz, başarılarının sırlarını anlattı.

"Birçok fuara katıldım ve bıçak ustalarından fikir aldım"

Atölyeyi kurmadan önce birçok fuara katıldığını ve birçok ustadan fikir aldığını söyleyen Yılmaz, "Gezdiğim yerlerde önce yani imal edilmiş ürünleri inceledim. Tabii oradan da ilham aldım. O da beni daha çok teşvik etti bu işe… Asıl süreç yani sürecin devamı da oradan başladı. Daha sonra atölyeyi kurmaya başlama aşamasında tabii araştırarak kuruyorum. Yani neler gerekli, neler yapılır, ne olur? Ne gider? Birkaç ustayı da gezme fırsatı buldum. Onların da fikir ve tecrübe anlamında bilgilerine başvurdum. Sağ olsunlar hiç geri çevirmediler. Yavaş yavaş eksiklerimi tamamlayarak ve çalışmaya başlayarak amatörce bir süre devam ettim.Bazı makineleri hazır aldım. Diğerlerinde de çok özellikle dövme aşamasında ve ısıl işlem aşamasında kullandığım ısı fırınlarını kendim imal ettim. Onda da yani en hassası yakalayabilmek adına yaptım. Yani çıkardığım ürünü güzel, kaliteli, eşit şekilde sunmak adına yaptım. Yani her çıkan ürünümün eşit olmasını istedim. O yüzden de imalatını da kendim yaptım" ifadelerine yer verdi.

Bakanlık sanatçısı olma sürecini de anlatan Yılmaz, bıçak yapmaya başladıktan 1 yıl sonra profesyonel olduğunu ve 2019 yılında başvuruda bulunduğunu aktardı.

Bıçak yapım işinin inceliklerinden bahseden Yılmaz, “İlk olarak kullanılacak alana göre çelik seçimi çok önemli. Örneğin bir şef bıçağında paslanmaz daha çok tercih ediliyor. Ama ben kamp, arazi şartlarına sert böyle darbelere dayanabilecek olan bıçakları da geçmişte geçmiş yüzyıllarda işte atalarımızın yapmış olduğu dövme usulüyle karbon çelikten üretiyorum.En önce ham maddeyi düzgün seçiyorum. Daha sonra dövme işlemiyle başlayıp makinesinde talaş kaldırma yöntemiyle yüzeysel düzeltmeler yapıyorum. Onun akabinde ısıl işlem fırınında yapmış olduğum ısıl işlem fırınlarında gerekli dereceye getirip o eski tabirle su verme dediğimiz yani günümüzdeki işin ısıl işlem geçmiş atalarımızın kullandığı tabir, su verme tabiriyle o çeliğin çeliğe haline getirmiş oluyoruz. Yani ham halden sertleştirip darbeye ve kesme kalitesini arttırıp sunmuş oluyoruz. Onun akabinde de yine yüzey temizliği yapıp, zımpara makinesinde zımparalıyoruz ve parlaklık veriyoruz. Kabza seçiminde de Türk cevizi, zeytin ağacı oluyor. Tabii bunlar düzgün şekilde kesilmiş ağaçlar. Onlardan güzel desenli olanları tercih edip, görsele de önem veriyorum. Tamamen doğal desenleriyle sunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Yaptığı ürünlerin özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’dan rağbet gördüğünü belirten Yılmaz, “Çoğunlukla Yunanistan ve Bulgaristan'dan talep var. Yurt içinde de özellikle emniyet birimlerimizden polis özel harekâta güzel ürünler çıkarıyorum. Onun dışında ülkemizde kamp, avcılık yapan arkadaşlarımız var. Onlara sipariş hazırlıyorum. Koleksiyon bilgisi olan özel işler isteyen arkadaşlarımıza da imal ediyoruz” dedi.

Doğukan Vurgun