Arabacı, 'Sulu tarımla binlerce dekar araziden daha fazla verim alınacak'

Tarımsal üretimde büyük payı olan Edirne'de birçok proje hayata geçirildi, birçoğunun da çalışmaları devam ediyor. Bunlardan birisi olan ve üreticilere büyük fayda sağlayacak Meriç Edirne Sulama ve Çömlekköy Barajı Projesi'nde de sona gelindi. Kente yapılan sulama yatırımlarını değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticiler için yapılan her projenin çok değerli olduğunu söyledi.

Arabacı, 'Sulu tarımla binlerce dekar araziden daha fazla verim alınacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte hayata geçirilecek birçok tesisin inşası ve proje çalışmaları için DSİ tarafından 44 milyar 127 milyon 153 bin 567 TL değerinde yatırım yapıldı.  DSİ tarafından kente 8 baraj, 32 gölet kazandırıldı. Toplam 226 su depolama tesisi inşa edildi. Bir yandan da Meriç Edirne Sulaması Projesi çalışmaları devam ediyor. Kente hayat veren nehirlere yönelik yatırımlarla daha fazla arazide sulu tarıma geçildi. Bununla birlikte kırsal kalkınmaya da katkı sağlandı.

Edirne'nin su kaynaklarının değerlendirilmesi için son 21 yılda dev yatırımlar yapıldı. Kente yapılan tesislerde 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticiler için yapılan her projenin çok değerli olduğunu ve çalışmalardan memnun olduklarını belirtti.

Edirne’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni yatırımlar yapılıyor. Sulama projeleri ve barajlarla binlerce dekarlık arazide sulu tarıma geçiliyor. Taşkın seddeleri ile verimli araziler güvence altına alınıyor.

Kente yapılan sulama yatırımlarını değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yapılan her yatırımın çiftçiler ve kent için çok önemli olduğunu aktardı.  Yapımı devam eden projelere de değinen Arabacı, sulu tarımla binlerce dekar araziden daha fazla verim alınacağını söyledi.

"Suyun gelmesiyle birlikte ürün deseni artacak"

Kemalköy’de Sulama Projesi'nin hayata geçirildiğini ve orada bir takım sulamalar yapıldığını ifade eden Arabacı,"Şimdi Çömlekköy Barajı Projesi ihaleye verilmişti. Şu an şantiye kurumu başladı. Yani şantiyeyi kurdular. Hatta bugünlerde inşa çalışmalarına başladılar. Bulgaristan sınırından Edirne'ye kadar olan arazide sulama imkanı bulacağız. Yani bu 56 bin 500 dekarlık arazi. Bunun aşağı yukarı 15 bin dekarı çeltik arazisi nehir boyunda, diğer kısmı da yamaç arazi. Yani suyun gelmesiyle birlikte ürün deseni artacak. Bizim her şeyden önce birinci mahsulde bile kurak olduğu dönemlerde sulama şansımız olacak. Önceki yıllarda 50 kilogram ayçiçeği, 50 kilogram buğday biçtiğimiz oldu. Yani böyle senelerde birinci mahsulü sulama,  ikinci mahsul ekme şansımız olacak. Doğal olarak birinci mahsuldeki verimimizi artıracağız. Sulamayla birlikte birinci mahsuldeki verimi arttıracağız ve aynı zamanda ikinci mahsulü ekip ürün elde edeceğiz. Bu da hem ülkemize, hem kendi ekonomimize katkı sağlayacak” ifadelerine yer verdi.

Yapımı devam eden projelerin bir an önce bitirilip üreticinin suyla buluşturulması gerektiğini söyleyen Arabacı, Projelerin tamamlanmasıyla barajlardan ayrı bir pompa sistemiyle ek olarak yeni çalışmalar yapılabileceğini aktardı.

Tarım alanında üretimin artmasıyla ülke ihtiyacının karşılanabileceğini ifade eden Arabacı, “Kendi açımızdan da baktığımızda ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz. Her açıdan hem ülke hem kendi açımızdan baktığımızda bunlar çok güzel projeler. Yani biz bu projeler için hep geç kalındı diyoruz. İnşallah bundan sonra daha fazla zaman kaybetmeyiz. Bir an önce üreticilerimizi suyla buluşturur, kendi kendine yeten ve hatta dışarı ürün pazarlayan bir ülke haline geliriz. Yapılan her yatırım üreticiyi mutlu eder. Su demek can demek” şeklinde açıklamada bulundu.

Doğukan Vurgun