Yalıtım binaları depreme daha dayanıklı hale getiriyor

Edirne'de 'İklim Değişikliği, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilirlik' temalı toplantı gerçekleştirildi. VERİMDER tarafından 29'uncusu Edirne'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, enerji yalıtımlarının binaları depreme daha dayanıklı hale getirdiğini söyledi.

Yalıtım binaları depreme daha dayanıklı hale getiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

VERİMDER tarafından 29’uncusu Edirne’de gerçekleştirilen “İklim Değişikliği, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilirlik” temalı toplantı kentteki bir otelde yapıldı. Düzenlenen toplantı VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Programda Alkin, enerjinin faydalı kullanılması konusunu vurguladı.

Alkin, binalarda enerji verimliliğine uygun finansman kaynağı ve binalara enerji kimlik belgesi uygulamalarının önemine değindi.

Toplantıda konuşan VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, yapılara uygulanan enerji yalıtımlarının binalardaki statiğin ve fiziğin devamlılığını sağladığını bunun da binaları depreme daha dayanıklı hale getirdiğini belirtti.

                İklim değişikliği ve enerji tasarrufu konusunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Korkmaz, yapılara uygulanan enerji yalıtımları hakkında bilgi verdi.

Korkmaz: “Biz ağırlıklı olarak yapılarımızda yüzde 80 ısıtma, soğutma amaçlı enerjiler alıyoruz ve bunların da çok büyük bir kısmı yine fosil yakıtlar, doğalgaz, kömür gibi yakıtlar burada başı çekiyor. Ama tüm bağlamlarda en fazla dikkati çeken nokta da tabii ki birazcık daha bu işin yalıtım ayağı, ısı yalıtım ayağı, bunun da altını çizeyim.  Yüzde 60’a varan bir tasarruf elde etme şansı var.” Dedi.

Yalıtımların enerji verimliliğinin dışında yapılardaki dayanıklılık seviyesini de arttırdığını ifade eden Korkmaz, uygulanan işlemlerin önemine dikkat çekti.

Uygulanan işlemlerle binaların yapısal anlamda dayanıklı ve daha uzun süre sağlam kalmasının sağladığını vurgulayan Korkmaz, enerji tasarrufu, deprem ve yapı statiği konusunda ısı yalıtımının çok büyük bir katısı olduğuna değindi.

Doğukan Vurgun-Dilek Şahin