Çarşılarda ‘Tedbirli' Bayram Hareketliliği

Ramazan Bayramı'na günler kala Edirne'de, Osmanlı'dan günümüze miras TarihiAlipaşa Çarşısı'nda bayram hareketliliği tedbirler kapsamında başladı. Bayrama sayılı günler kala ‘bayram alışverişi' için Alipaşa Çarşısını tercih eden vatandaşlar esnafın yüzünü güldürdü.

Çarşılarda ‘Tedbirli' Bayram Hareketliliği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramı'na günler kala Edirne'de, Osmanlı'dan günümüze miras TarihiAlipaşa Çarşısı’nda bayram hareketliliği tedbirler kapsamında başladı. Bayrama sayılı günler kala ‘bayram alışverişi’ için Alipaşa Çarşısını tercih eden vatandaşlar esnafın yüzünü güldürdü.Koronavirüs salgını dolayısıyla bayramın eskisi kadar hareketli geçmeyeceğini belirten Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış; “Ramazan Bayramını kutlamaya sayılı günler kaldı. Herkes alışık olmadığı bir bayram kutlayacak. İnsanlar yine de bayramı ufakta olsa yaşamak istiyorlar. Aileler özellikle evde kalan çocuklara bayramın geldiğini hatırlatmak istiyorlar. Çocuklara yönelik ufakta olsa bir alışveriş yapıyorlar. Bu bizi sevindiriyor.” Dedi.

“Bayram Sonrası Normalleşmeyi Umuyoruz”

Çoğu bayramda insanla dolup taşan tarihi çarşılarda koronavirüsten nasibini aldı. Bayrama sayılı günler kala vatandaşların uğrak noktası olan Tarihi Alipaşa Çarşısı neredeyse boş kaldı. Koronavirüs salgınından dolayı farklı bir bayram yaşanacağını belirten Dernek Başkanı Yılmaz Sanış; “Vatandaşlar bayramı hatırlamak için çocukların üzerlerine kıyafet, ayakkabı, sandalet, terlik gibi çocuklara yönelik birkaç bir şey almak için çarşıyı ziyaret ediyor. Vatandaşlar hem bayramı hatırlamak için hem de bu pandemi sürecini biraz olsun unutmak için fırsat arıyor. İnşallah böyle bir durumda kaldığımız ilk ve son bayram olur. Bayram sonrası her şeyin normalleşmesini umuyoruz. Biz çarşımızı açtık. Buna şükür diyeceğiz. Ufak tefek de olsa kimsenin geçen sene veya daha önceki senelerdeki gibi bayram alışverişi beklentisi yok. Bayram her zaman için çocuklar gelirdi. Çıkamasalar da dışarıya bayram ritüelini unutmayacaklar. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramını kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

“İnsanlara Güven Veriyoruz”

Geçtiğimiz günlerde koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan Tarihi Alipaşa Çarşısı uzun süren aranın ardından kapılarını tekrar açmıştı. Bayrama sayılı günler alışveriş için Alipaşa Çarşısını ziyaret eden vatandaşlar dükkanlardan bayram alışverişlerini yaptı. Esnafların tedbirlere özellikle dikkat ettiğini vurgulayan Sanış; “Bütün esnaflarımız sosyal mesafeyi koruyor. Hijyene dikkat ediliyor. Çarşımızın 6 kapısından sadece 3 tanesini açtık tedbir dolayısı ile ama inşallah onları da en kısa sürede açacağız. Bayramı bu şekilde geçireceğiz gibi gözüküyor. Tedbirleri hiçbir zaman elden bırakmamız lazım. Çarşımıza talep var özellikle belli günlerde 0-14 yaşı serbest bırakıldığında inanılmaz derecede sabah saatlerinde çarşılara talep oldu. Geçtiğimiz gün 65 yaş üzeri 12:00 ile 18:00 saatleri arasında serbest bırakıldığında onlardan da talep yoğun oldu. Çarşılar talep görüyor çünkü hem fiziki yapısından hem doğal olmasından dolayı alınan tedbirlerle birlikte insanlara bir nebze olsun güven veriyoruz.” Şeklinde konuştu.

Ogün Kurkan