Arpacı 'Edirne okullarda karantina alma oranı en az olan il'

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Toplantıya katılan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Edirne'nin okullarda şube bazlı karantina alma oranında Türkiye'nin en az ili olduğunu ve karantina noktasında hiçbir sıkıntının olmadığını vurguladı.

Arpacı 'Edirne okullarda karantina alma oranı en az olan il'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Toplantıya katılan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Edirne’nin okullarda şube bazlı karantina alma oranında Türkiye’nin en az ili olduğunu ve karantina noktasında hiçbir sıkıntının olmadığını vurguladı.

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş Başkanlığında gerçekleştirilen toplantı bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınmasıyla başladı. 2021 yılında yapılan çalışmalar ve 2022 yılında planlanan projelerle ilgili sunum yaptı.

Edirne’nin Kovid-19 salgın dönemini en iyi yöneten iller arasında olduğunu belirten Arpacı, dezenfektan, maske gibi salgın ihtiyaçlarını meslek liselerinden ve bakanlığın ödeneklerinden karşıladıklarına değinerek, hiçbir okulda malzeme sıkıntısı yaşanmadığını açıkladı.

“Okullarda malzeme sıkıntısı yok”

İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, Okullardaki hizmetli durumu ve malzeme alımı ile ilgili neler yapıldığını sordu.

Malzeme sıkıntısının olmadığını dezenfektan, maske, çamaşır suyu gibi malzemeleri okullara gönderdiklerini vurgulayan Arpacı; “Toplum Yararına çalışan personel ile ilgili 188 kişi geldi. Geçen seneye göre sayı azaldı ama biz onu ona göre dağıtıyoruz. Pansiyonu olan okullara biraz daha fazla veriyoruz, diğer okullara da ihtiyaca göre veriyoruz. El dezenfektanları okulların girişinde, ayak paspasları, tuvaletlerin temizliği her şey güzel bir şekilde yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimizin hassasiyeti ile yürütülmekte. O noktada bir sorunumuz yok. Hiçbir okul bizim malzeme eksiğimiz var, dezenfektanımız yok diyemez. Şu anda iyi bir konumdayız” ifadelerine yer verdi.

  Edirne’de tekli eğitim yapmanın ve sınıf mevcutlarının kalabalık olmamasının avantajını yaşadıklarını belirten Arpacı, velilerin de ikili eğitime geçmek istemediğine vurgu yaptı. Bazı STK’ların zaman zaman açıklama yaptığına değinen Arpacı, “Kapımız herkese açık, gelsinler herkese durumu anlatalım” diyerek çağrıda bulundu.

Edirne’nin Türkiye’de karantina alma oranı en az il olduğunun altını çizen Arpacı, “Bizim ilimizde okullarda şube bazlı karantina alma oranı Türkiye’nin en az ilidir. Sayı veremiyorum, bakanımız bu konuda açıklama yapıyor. Karantina noktasında hiçbir sıkıtımız yok” dedi.

Edirne'nin eğitimde çok ilerde olduğunu aktaran Arpacı, özellikle kentin LGS sınavı başarı sıralamasında zirvede olduğunu vurguladı.

“En az kapanma yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz”

Kovid-19 salgınıyla mücadelede Edirne’deki okulların Türkiye’nin birincisi olduğunu belirten İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Eğitim ve sosyal işler komisyonumuz bu konuda okullarda denetimler yapıyor takibini yapıyoruz ve hiçbir eksik olmadığını bizzat gözlemledik. Diğer illerde birçok okul kapanmış ama biz Edirne’de bunu çok fazla yaşamadık. En az kapanma yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Edirne’de eğitimin en üst seviyelerde olduğunu belirten Mehmet Geçmiş, “Eğitimde başarı sıralamasında ilk 10’un altındayız. Çıtamız yükseldi. Edirne’de eğitim konusunda çıtamız en üst seviyelerde. Okullarımızda eğitim gören çocuklarımızın da imkânları en üst seviyede. Yapılan yatırımlarda bizim de payımız olduğu için gurur duyuyoruz. Başarıların artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

 “Bağımsız anaokulu olmayan ilçemiz kalmayacak”

Devam eden proje çalışmaları hakkında il genel meclis üyelerine sunum yapan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı; “Keşan özel eğitim anaokulunun yapımı devam ediyor. Bakanlığımız bu yıl başlatılan özel eğitim okullarına ayrı bir önem veriyor. 81 ilimizde özel eğitim anaokulu var. Yeni ana okul programına baktığımız zaman bakanlığımızın 3 bin anaokulu, 40 bin derslik projesi var. Tüm Türkiye’de bu şekilde planlama yapıldı. Bize de 5 tane düştü. Planlamasını yaptık bakanlığımıza gönderdik. 75. Yıl ilkokulunun bahçesinde, Uzunköprü’de Cumhuriyet İlkokulunun bahçesinde, Enez’de 4 derslikli anaokulu yapıyoruz. Keşan’da da bir anaokulu planlıyoruz. Lalapaşa ilçesinde de 1 anaokulu yapmayı planlıyoruz. Bağımsız anaokulu olmayan ilçemiz kalmayacak” ifadelerine yer verdi.

“Yeni yerleşim bölgesindeki okul sayısı artacak”

İlçelerdeki yapımı devam eden okulların yanı sıra Edirne merkezde de yapılması planlanan okullarla ilgili açıklamada bulunan Arpacı, şehrin Şükrüpaşa Mahallesi’ne doğru ilerlemesi nedeniyle ihtiyaç olan noktalarda kampüs okul gibi bir bölüm oluşturmayı planladıklarını ifade etti.  Yapılan projelerle Edirne’nin 20-30 yıllık okul ihtiyacını planlamış olacaklarını aktaran Arpacı; “Gaziosmanpaşa Ortaokulunun yanındaki arsaya ilkokul yapmayı planlıyoruz. Bu da yeni yerleşim bölgesinin okul ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak. Yıkılan polis lojmanlarının olduğu bölgeye ortaokul planlaması yapıyoruz. Serhat İMKB’nin yanında lise, pansiyon, ortaokul ve anaokulu planlaması yapıyoruz. Çünkü şehir o tarafa doğru ilerliyor. Kampüs okul gibi bir bölüm yapacağız” dedi.

“Uygulama oteli, öğretmenevi ihtiyacını karşıladı”

Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Arpacı, projelerin devam ettiğini yaptığı sunumla anlattı.

İl Genel Meclis Üyesi Kutay Özköse, Edirne’nin turizm şehri olması sebebiyle Öğretmenevi Projesi olup olmadığını sordu. Bakanlığa her sene bu konuyla ilgili yazı yazdıklarını söyleyen Arpacı, bakanlığın öncelik konusunun derslik olduğu için gündemde bu şekilde bir şey yapılması olmadığını aktardı.

Edirne’de Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nin yapılmasıyla birlikte öğretmenevi ihtiyacının da karşılanmış olduğuna değinen Arpacı, “124 kişilik yatak kapasiteli olması çok iyi. İlerde bakanlığımıza tekrardan yazı yazmayı düşünüyoruz. Ama uygulama otelinin olması bu ihtiyacı bir nebze de olsa karşıladı” dedi.

Özlem Ceylan