'Yenilenmiş cihazlar, daha çok ön planda olacak'

Ticaret Bakanlığı cep telefonlarına yönelik yeni düzenlemenin detaylarının resmi gazetede yayınlanmasının ardından uygulamanın 28 Mart 2023'ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan telefon satıcısı Abdurrahman Karsan, sıfır telefonlara en az 2 bin 500-3 bin lira zam geleceğini belirterek yenilenmiş cihazların daha çok ön planda olacağını aktardı.

'Yenilenmiş cihazlar, daha çok ön planda olacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı’nın cep telefonları için gerçekleştireceği yeni düzenlemenin detayları belli oldu. Düzenlemeye göre cep telefonlarına fiyatlarında değişiklik olacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl alınan kararla ikinci el telefonlar yenilenerek piyasaya kazandırılmaya başlandı.

"Artık yurt dışından cihaz az getiriliyor"

                Yenilenmiş cihazların piyasaya sürülmesiyle birlikte hem vatandaşların telefon alırken rahatladığını hem de milli hasılatın iç piyasada kaldığını belirten 2’nci el telefon satıcısı Abdurrahman Karsan, “Geçtiğimiz yıllarda 2 bin 732 lira olan IMEI kaydı bu sene Ocak ayından itibaren 6 bin 091 lira oldu. Yurt dışından daha az cihaz getirilmesine sebep oldu. Artık yurt dışından cihaz az getiriliyor. Türkiye’de yenilenmiş cihaz tekrardan gündeme geldi. Yenilenmiş cihazlar iç piyasada döndüğü için milli hasılatın akmasına sebep oldu. Yarından itibaren sıfır telefonlara en az 2500-3000 lira zam gelecek. Yenilenmiş cihazlar daha çok ön planda olacak. Yenilenmiş cihazlar büyük firmaların değişim yapmak için aldığı cihazlardır. Dışa bağımlı olmadan ülkemiz içindeki telefonları toplayıp milli hasılatla da gelir olarak katkıda bulunmuş oluyoruz. Büyük firmalar telefonların değişeceği parçayı değiştirip ve bakımı yapılıp tekrar piyasaya 1 yıl garantili olarak sürüyorlar” ifadelerine yer verdi.

"Telefonun kaçak olup olmadığı kontrol edilmeli"

                Yenilenmiş cihaz alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda açıklamada bulunan Karsan, “Vatandaşlar yenilenmiş cihaz alırken BTK’nın IMEI sorgulama sitesinden telefonun kaçak olup olmadığını IMEI numaralarından kontrol etsinler. Bunun kontrolü yıldız kare 06 kare tuşlarıyla da yapılabilir. Vatandaşlarımız hattı takıp telefonun kamerasına, şebekesine ve şarj olup olmadığına baksınlar. Telefonu aldıktan hemen sonra yarım saat, bir saat telefonu denesinler” şeklinde açıklamada bulundu.  

Doğukan Vurgun- Dilek Şahin