'Yağmur Çeltik Ekimine İyi Gelecek'

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Edirne'de, çeltik ekim mesaisi başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 'Bereketli bir çeltik sezonu geçirmeyi hedefliyoruz. Yağmur öncesinde bizler için çok sıkıntılı bir süreçti. Bundan sonraki süreçte belli aralıklarla yağış düşerse iyi bir sezon geçireceğimizin kanaatindeyim.' Dedi.

'Yağmur Çeltik Ekimine İyi Gelecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de üreticiler tarafından "beyaz altın" olarak anılan çeltikte, ekim mesaisi başladı. Üreticiler, arazinin büyüklüğüne ve toprak yapısına göre, ekim işini bazı bölgelerde elle, bazı alanlarda ise demir tekerlekli traktörler kullanarak tohum ekme makineleriyle yapıyor.

Çeltik ekim mesaisinin, toprak ve hava sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

“Çeltik bölgemiz için önemli bir tarım ürünü”

Edirne’de ki çiftçilerin zorluk çeltik ekim mesaisinin başladığını dile getiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Çeltik bölgemiz için çok önemli bir tarım ürünü. Edirne çiftçisi, binlerce dönüm arazide çeltik ekimi yapıyor.Çeltik ekimlerinde bölgede başlayan arkadaşlarımız oldu. Hazırlıklar devam ediyor. Mayıs Ayı’nın içerisinde ekim yapılıyor.” Şeklinde konuştu.

“Yağmurlar bereketi de beraberinde getirdi”

Yağmurların şu anda üreticiler için can suyu olacağını söyleyen Arabacı, mevsim normallerinin üzerinde kaydedilen yağışların tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemesini beklediklerini belirtti.

Çeltik ekimlerinden herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade eden Arabacı, “Çiftçilerimiz arazide ekimlerini yapıyor. Bereketli bir çeltik sezonu geçirmeyi hedefliyoruz.Yağmur öncesinde bizler için çok sıkıntılı bir süreçti. Bundan sonraki süreçte belli aralıklarla yağış düşerse iyi bir sezon geçireceğimizin kanaatindeyim. Genel olarak bu yağmur iyi geldi. Çeltiğe de iyi geleceğini düşünüyorum. Ekimler Mayıs ayının başında başladı. Hazırlıklar çalışmalar devam ediyor. Koronavirüsten dolayı herhangi bir aksama yok. Üretime devam ediyoruz.” Dedi.

Burcu Temel