Ata Toprağı Ankara'ya taşınıyor

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu Selanik'teki evden alınan toprak İpsala'ya getirildi. Toprak, atletler tarafından bağımsızlık ateşini yaktığı Samsun ve Ankara'ya taşınıyor.

Ata Toprağı Ankara'ya taşınıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Atatürk'ün doğduğu evden alınan toprak ve bayrak, atletler tarafından Ankara ve Samsun’a taşınıyor.

Gümülcine Başkonsolosluğu tarafından getirilen emanetler İpsala’dan Edirne’ye ulaştırdı.

Emanetler 19 Mayıs’ta Samsun ve Ankara Anıtkabir Komutanlığı’na ulaşacak.

Doğduğu evin bahçesinden, atletlerle Kurtuluş Savaşı’nın merkezi Ankara’ya…

Sporcular Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden koşuyor.

Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal tarafından İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili’ye teslim edildi. Sevgili, emanetleri Ankara’ya ulaştıracak atletlere verdi.

30 atletin bayrak koşusu şeklinde 54 saatte geçeceği 704 kilometre ile emanetler Ankara’ya ulaşacak.

Atletler önce İstanbul’a oradan da Ankara’ya ulaşacak. Yolculuk boyunca sporculara sağlık ve güvenlik ekipleri eşlik edecek. Samsun’a giden emanetler ise araçla ulaştırılacak.

İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili törende yaptığı konuşmada, etkinliğin İpsala’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Etkinliğin detaylarını paylaşan Sevgili, “Teslim aldığımız toprağı Ankara'ya gitmek üzere Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusuna katılan atletlere ediyoruz. Başkonsolosluklarımızın aracılığıyla Atatürk'ün doğduğu evden toprak alınıyor, oradan buraya getiriliyor. Başkonsolosluk bize teslim ediyor. Biz atletlere teslim ediyoruz. Burada en önemli hususta gençlerimiz, kendini genç hisseden atletlerimiz Toprağı Atamıza ulaştırıyor. Yoları açık olsun." dedi.

Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı boyunca yaptığı eylemlerinin kendilerine ışık tuttuğunu belirtti.

Atatürk'ün meslek hayatından bahseden Ünal, "Milli mücadele karanlıklar ve umutsuzluğun hakim olduğu bir dönemde gerçekleşti. Bakın Atatürk ne demiş milli mücadelenin başında 'Biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır, geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün umudum gençliktedir' Yani milli mücadelede Cumhuriyetin temelinin enerjisi belli. Tabi ki büyük Atatürk'ü anlatmanın yolu sonsuz. Önemli olan anlamak, örnek almak, onun gibi görmek ve düşünmek." Şeklinde konuştu.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük de Samsun’da Atatürk tarafından başlatılan bağımsızlık hareketini işaret etti.

Türk milletinin azim ve kararlılığıyla tüm yurtta dalga dalga yayılarak zaferle sonuçlandığını ifade eden Küçük, binlerce şehit verilerek sıkıntı ve yokluklar içerisinde büyük özveriyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin gençlere emanet edildiğini, bu değerli emaneti sonsuza kadar koruma ve yaşatmanın geçlerin en büyük görev ve sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından gösteri gerçekleştirildi. Gösterilerden sonra ‘ata toprağı atletler tarafından Ankara’ya götürülmek üzere yola çıktı.

Doğukan Vurgun