Uluslararası Balkan Türkologları Buluşması

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Arnavutça, Boşnakça, Makedonca, Sırpça, Bulgarca, Romence ve Yunanca'da ne kadar Türkçe kelime olduğunu biliyoruz. Sırp dillerinde 8 bin 742, Arnavutçada 4 bin küsur, Bulgarca ve Romence'de hepsinde 3 bin küsur Türkçe kelime var." dedi. 

Uluslararası Balkan Türkologları Buluşması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin:
 "Arnavutça, Boşnakça, Makedonca, Sırpça, Bulgarca, Romence ve Yunanca'da ne kadar Türkçe kelime olduğunu biliyoruz. Sırp dillerinde 8 bin 742, Arnavutçada 4 bin küsur, Bulgarca ve Romence'de hepsinde 3 bin küsur Türkçe kelime var"

Gülsevin, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Balkanlarda Türkolojinin Dünü Bugünü ve Geleceği Çalıştayı"nda yaptığı yaptığı konuşmada, Türk dilinin komşu olduğu tüm dilleri etkilediğini söyledi.

Türk dilinin Sibirya'dan Balkanlar'a kadar birçok dille ilişkiye geçtiğini belirten Gülsevin,"Dolayısıyla alışverişler de olmuştur. Arnavutça, Boşnakça, Makedonca, Sırpça, Bulgarca, Romence ve Yunanca'da ne kadar Türkçe kelime olduğunu biliyoruz. Sırp dillerinde 8 bin 742, Arnavutçada 4 bin küsur, Bulgarca ve Romence'de hepsinde 3 bin küsur Türkçe kelime var." diye konuştu.

Balkan dillerinin Türkçe için çok önemli olduğunu vurgulayan Gülsevin, şunları kaydetti:

"Balkan dilleri için Türkçe'nin önemi nedir? Örneğin Arnavutça'da kaç Sırpça kelime var bilmiyorum ama bunlar tespit edilmiştir. Her dil birbiriyle ilişkiye geçer ama birbiriyle hiç alakası olmayan diller ile ilgili söylüyorum. Sırpça ve Arnavutça'nın birbiriyle ilgisi yok, Yunanca'nın bunlarla ilgisi yok. Yani birbirinden bambaşka halklar ve diller. Bunların arasındaki en büyük ortaklık Türkiye'den aldıkları Türkizmlerdir. Bunlar birbirlerinden farklı diller olsalar bile aralarındaki en büyük ortaklık ortak kullandıkları kelimelerdir."
Bu arada, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve YÖK üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural da açılış töreninde konuşma yaptı. 
AA