TÜRKÇE ÖĞRENMEK İSTEYENLER İÇİN ‘GEL KONUŞALIM' İSİMLİ UYGULAMA GELİŞTİRİLDİ

Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Balkan ülkeleri, akraba topluluklarının yaşadığı coğrafyalarda Türkçe öğrenmek isteyenlere ve çocuklarına Türkçe öğretmek isteyen gurbetçilere yönelik geliştirilen ‘Gel Konuşalım' isimli mobil ve masaüstü uygulamasının tanıtım lansmanı gerçekleştirildi.

TÜRKÇE ÖĞRENMEK İSTEYENLER İÇİN ‘GEL KONUŞALIM' İSİMLİ UYGULAMA GELİŞTİRİLDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Valilik ve Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından geliştirilen ‘Gel Konuşalım’ isimli mobil ve masaüstü uygulama sayesinde balkan ülkelerinin yanı sıra özellikle çocuklarına Türkçe öğretmek isteyen gurbetçilere de büyük katkı sağlayacak.

İlkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki yabancı öğrencilerin ve Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu yetişkinlerin kolaylıkla kullanabileceği Türkçe öğretimine yönelik ücretsiz dijital eğitim portalı ve mobil uygulama hizmete sunuldu. Türkçe öğrenmeye büyük katkı sağlayacak uygulama düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

İçeriklerin sade, ilgi çekici ve eğlenceli olması hedeflendiği programda özellikle çocuklarda öğrenmeye yardımcı olmak, içerikleri ilgi çekici kılmak üzere “Ay Kız” karakteri ve yanında turna kuşu karakteri oluşturulup animasyona dönüştürüldü. AyKız karakterini canlandıran Ceylin Dalakkaya da düzenlenen tanıtım toplantısında yer aldı.

“Gurbetçilerle yaşadığımız diyaloglar projemizin bugünkü haline vesile oldu”

Kapıkule’den Edirne’ye gelen gurbetçilerle yaşadıkları diyaloğun projenin bugünkü haline dönüşmesinde tetikleyici olduğunu aktaran Edirne Valisi Ekrem Canalp,  “Gurbetçilerimizi karşılarken hoş geldin diyerek meşhur ürünlerden onlara ikram ederken bazen acı bir gerçekle yüz yüze kaldık. Yaşı 60’larda olan gurbetçilerimizle Türkçe konuştuğumuz zaman hiçbir sıkıntı yaşamadık. 30’lu yaşlarda gurbetçilerimizle genel olarak yabancı kelimeler olsa da rahatça iletişim kurabiliyorsunuz. Ama bir grup var ki minik çocuklarımız. Onlarla da çok rahat Türkçe konuşabiliyorsunuz ama o çocuklar için de bazı çocuklarımızla Türkçe konuşmaya çalıştığımızda acı bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Bazı minik çocuklarımız biz Türkçe konuştuğumuz zaman ne konuştuğumuzu anlayabiliyordu ve bize Türkçe karşılık verebiliyordu. Bazı çocuklarımız da konuştuğumuzda aslında içimizdeki gözyaşları sel olup akıyordu” ifadelerine yer verdi.

“Hem çocukları hem de gençleri düşünerek yola çıktık”

Projeyi hazırlarken hem çocukların hem de gençlerin Türkçeyi zevkle öğrenmesini hedeflediklerini dile getiren Vali Canalp, “Yapmış olduğumuz bütün uygulamalarda kendi seviyelerine uygun kendi anlayışlarına uygun içeriklerle yaptık. Bunu bir cep telefonu veya bilgisayarla yaparken hoşça vakit geçirecekler. Özellikle çocuklarına Türkçe öğretmek isteyen gurbetçilerimiz bu programı indirecek, cep telefonları ve internet üzerinden bu proje evlatlarımızın Türkçeyi öğrenmesine vesile olacak" dedi.

Yurt dışında yaşayan ve Türkçe öğrenme ihtiyacı duyan çocuklar ve ailelerin birinci hedef kitleleri olduğunu belirten Canalp, hayata geçirilecek proje ile bir yabancıya Türkçe öğretir gibi öğretmeyi planladıklarını söyledi.

Edirne’nin Balkanlar’ın başkenti ve aynı zamanda Türkiye’ye açılan kapısı olduğunu vurgulayan Vali Canalp, böyle bir projeye gönül vermekten mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti.

Edirne Valisi Ekrem Canalp’in talimatıyla Bulgaristan’daki çocuklara Türkçe öğretmek için harekete geçtiklerini belirten Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tarancı, 60 öğrenci ile başladıkları uzaktan eğitim programının yoğun ilgi gördüğünü bu kapsamda 80 öğrenci ile kursun başarılı şekilde tamamlandığını ifade etti.

“Diğer ülkelerden de aynı talepler gelmeye başladı”

Projenin Balkanlarda duyulmasının ardından diğer ülkelerden de aynı taleplerin gelmeye başladığını belirten Tarancı, “Ancak bunun altından kalkmamız mümkün değil. Gençler telefonlara meraklılar, Türkçe öğretecek bir telefon uygulaması yapalım diyerek Valimiz bize talimat verdi. Biz de bunun üzerine ‘Gel Konuşalım’ Projesinin hazırlıklarına başladık. Özverili çalışma sonrası tanıtım aşamasına geldik. İnşallah istediğimiz sonuçları alacağız” dedi.

Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen program, Vali Canalp ve protokol üyelerinin yabancı öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Özlem Ceylan