TEMAD'tan ABD'ye Yaptırım Tepkisi

ABD'nin, Türkiye'ye Rus yapımı S400 sistemlerini almasının ardından yaptırım uygulamasına TEMAD'dan tepki geldi. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nden yapılan yazılı bir açıklamada" TEMAD olarak müttefiklik ruhuna ve hukuka aykırı, egemenlik haklarımıza saldırı niteliğindeki bu haksız yaptırım kararına karşı devletimizin ortaya koyduğu kararlı ve güçlü iradeyi desteklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."Denildi.

TEMAD'tan ABD'ye Yaptırım Tepkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Amerika, Türkiye'nin Rus yapımı S400 hava savunma füze sistemlerini almasının ardından yaptırım kararı aldı. Önceki günde ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'in yaptırım listesine eklendiği bilgisi paylaşıldı.

NATO üyesi bir ülkeye ilk ABD'nin yaptırım uygulamasına ise hemen her kesimden tepki geldi. Türkiye'nin stratejik ortağı olan ABD'nin yaptırım kararına bir tepki de TEMAD'dan geldi. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Amerika'ya olan tepkisini yazılı bir açıklama yaparak gösterdi.

Yapılan açıklamada şunlara yer verildi: "Amerika Birleşik Devletleri’nin ülkemizin hava savunma sistemi ihtiyacının bir kısmını karşılayacak olan, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma sistemi temini nedeniyle, müttefiklikle, mevcut askeri, politik gerçeklerle bağdaşmayan, tek taraflı, egemenlik haklarımıza ve hukuka aykırı yaptırım kararını kınıyor ve kabul etmiyoruz.

NATO’nun en önemli ülkelerinden biri olan ülkemizin savunmasını güçlendirmek için attığı adımların, içinde bulunduğumuz ittifakın da güçlendirilmesi için düşünülen bir tedbir olarak değerlendirilmesi gerekir. Türkiye içinde bulunduğu coğrafya nedeniyle gelebilecek tehditlere karşı S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Bu sistemin bir saldırı sistemi olmadığı, savunma amacıyla tedarik edildiği gözden kaçırılmamalıdır. 

NATO üyesi olan Bulgaristan ile Slovakya’nın hatta sınır koşumuz Yunanistan’ın Rus yapımı S-300’leri tedarik edip kullanırken gösterilmeyen tepkinin, Türkiye S-400 sistemi alınca gösteriliyor olması, müttefiklik dayanışması ruhuna ve uluslar arası hukuka aykırı olduğu ortadadır.

TEMAD olarak; müttefiklik ruhuna ve hukuka aykırı, egemenlik haklarımıza saldırı niteliğindeki bu haksız yaptırım kararına karşı devletimizin ortaya koyduğu kararlı ve güçlü iradeyi desteklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

Ebru Güven Mutlu