PEHLİVANOĞLU 'YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ'

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Edirne'ye gelen Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulu Üyesi ve Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, yüz yüze eğitim öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Pehlivanoğlu, okulların gelişimi ile ilgili yapılması gereken şeyin ya aşı şartı aramak ya da haftada 2 defa kendi cebinden olmak üzere PCR testi getirme zorunluluğu getirilmesi olduğunu ifade etti.

PEHLİVANOĞLU 'YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Okulların gelişimi ile ilgili yapılması gereken 2 seçenek var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüz yüze eğitim öncesi aşılama çalışmaları ile ilgili taleplerini arz ettiklerini söyleyen Pehlivanoğlu, okulların gelişimi ile ilgili yapılması gereken şeyin ya aşı şartı aramak ya da haftada 2 defa kendi cebinden olmak üzere PCR testi getirme zorunluluğu getirilmesi olduğunu ifade etti.

İlk olarak TED Edirne Koleji Kürek Kulübü’nün Meriç Nehri kenarındaki tesisine ziyaret eden Pehlivanoğlu, Kulüp Başkanı ve TED Edirne Koleji'nin kurucusu Nesim İba'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra TED Edirne Koleji’ni ziyaret eden Pehlivanoğlu, okulun girişinde öğrenciler ve öğretmenler tarafından karşılandı.

TED Edirne Koleji Kurucusu Nesim İba ve okul müdürlerinden yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi alan Pehlivanoğlu ve beraberindeki heyet, gazetecilerle bir araya gelerek yüz yüze eğitim ve aşılama ile ilgili soruları yanıtladı.

“Kimsenin başkasının sağlığını riske etme gibi bir özgürlüğü olamaz”

Bu şartların yanı sıra aşı olmayan eğitimcilerin ücretsiz izne çıkarılması uygulanmasının hayata geçirilmesi tavsiyesinde bulunan Pehlivanoğlu; “Çünkü her birey kendisi ile ilgili şeylerde ilaç alırken bile özgür iradesini kullanabilir. Ama başkasının sağlığını riske etme gibi bir özgürlüğü olamaz” dedi.

15 gün önceki vakalara göre eğitim çalışanlarının yüzde 60’ının çift aşı yaptırdığının görüldüğünü söyleyen Pehlivanoğlu, son verilerde 40 yaş üstünde yüzde 80’e çıktığını aktardı.  Aşı yaptıranların sayısının her geçen gün arttığına değinen Pehlivanoğlu, çocukları korumak ve velilerin çocuklarını okula güvenle göndermelerini sağlamak adına bir an önce aşılanmayan kişilerin aşı olması gerektiğinin altını çizdi.

Türk Eğitim Derneği olarak salgının başında öğretmenlerin aşılamada 2. grubun birinci sırasına alınmasını istediklerini dile getiren Pehlivanoğlu; “Dünyada sadece 3 ülke birinci grupta öğretmenlere öncelik verdi. Sokağa çıkma yasağı varken okullarını hiç kapatmayan Fransa’da bile öğretmenlere aşı önceliği yoktu. Ama Türkiye’de bu noktada öğretmenlere aşı vermek zorundaydık ki psikolojik bir rahatlama olsun. Sendikaların da bu konuda okulların kapalı kalmasını isteme gibi bir mazereti olmasın” ifadelerini kullandı.

 “Çocuklarımız birbirleriyle konuşmayı unuttu”

Çocukların birbirleriyle konuşmayı unuttuğunu ifade eden Pehlivanoğlu; “Bu süreçte Ekran bağımlılığı tüm dünyada arttı. Çok ciddi obezite gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya başladık. En az akademik kayıplar gibi bunların çözümlenmesinin iyi planlanması gerekir. Akademik kayıplarla ilgili de çocuklarımıza muhakkak kazanım testi yapılması lazım. Ayrıştırılmış eğitim yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Okul sonrası ve hafta sonu en az yarıyıla kadar bir telafi programı uygulamak zorundayız. Aksi takdirde akademik başarılar azalacak ve mutsuzluklar artacaktır. Eğitimdeki uçurum arttığı zaman bu ülkenin milli güvenliği dâhil sorunlarla karşı karşıya kalacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.  

Birleşmiş Milletlerin ‘Bir bireyin sağlığı ile geleceği arasındaki dengeyi kuramazsanız bir neslin felaketine yol açarsınız’ sözünden örnek veren Pehlivanoğlu, hem Milli Eğitim Bakanı hem de sağlık Bakanının söylemleri doğrultusunda Bilim Kurulu’nun tavsiyeleriyle ülkede inanılmaz şekilde okulları en uzun süre kapatma rekorunun kırıldığını dile getirdi.

“Şuanda bir merdiven var ama aradaki basamaklar yok”

15 yaşın altındaki bireyler için uzaktan eğitimden çok uzaktan eğlenme olduğunu belirten Pehlivanoğlu; “Bir şeyler katarsınız ama hedeflediğiniz yapıları katamazsınız. Şuanda bir merdiven var ama aradaki basamaklar yok. Çünkü eğitim üst üste koyarak gider ve zincir kazanımlardır.  Bunları telafi etmeden 1 buçuk yıllık kaybı telafi etmezsek dünyadaki tüm raporlar gösteriyor ki bu ülkede çocuk işçi ve çocuk gelin sayısı artacak. Okul terkleri artacak. Ama sorun fatura fakir fukaranın çocuğu başta olmak üzere ailesini orta ekonomik seviyede geçindirenlerin çocuklarına olacak” ifadelerine yer verdi.

“Okul sokaktan daha güvenlidir”

Okulların kapalı kalmasıyla evine dadı tutanlara değil, özel ders aldıranlara değil, aslında pizzanın da gösterdiği gibi temel yeterliliklerden uzak olan ve ekonomik seviye olarak da düşük olan çocukları hayatta ekonomik sınıf atlamanın tek yolu olan eğitimdeki adaletten uzak bırakılmış olacağını ifade eden Pehlivanoğlu, her zaman okulun sokaktan daha güvenli olduğu kanaatinde olduklarını aktardı.

Hala okulların kapalı kalmasını destekleyenler var”

Hala okulların kapalı kalmasını destekleyenler ve aşı karşıtlarının olduğunu hatırlatan Pehlivanoğlu; “Aşı ile ilgili tüm bilimsel veriler ortaya koyduğu halde hala karşıt olanlar var. Maalesef hala İstediğimiz boyuttan hala uzağız. Turizmi açmak zorundayız ülkenin paraya ihtiyacı var. Tabii fabrikaları çalıştırmak zorundayız insanların ekmeğe ihtiyacı var. Ama güçlü bir vatanın geleceğe de ihtiyacı var. Gelecek dediğiniz şey nesle olan sorumluluğunuzdur. Nesle olan sorunluluğunuzu yerine getirmediğiniz sürece mezarınızın başında Fatiha okuyacak bir tane birey bulamazsınız” şeklinde konuştu.

Aşılama çalışmaları hakkında da bilgi veren Pehlivanoğlu, aşılamanın yoğun bakım ve hastalanma oranlarını düşürdüğünü hatırlattı. Bugün gelinen noktada telafi sürecinin doğru yönetilmesi gerektiğine vurgu yapan Pehlivanoğlu, aşı ile ilgili kararların da alınmasının mecbur olduğunu ifade etti.

Özlem Ceylan- Burcu Temel