Sivrisinek ve haşere ile mücadele için ortak proje hazırlandı

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının üçüncü birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda sivrisinek ve haşerelerle mücadele hakkında hazırlanan raporu sunan Çevre Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, sivrisinek ve haşerelere karşı ilaçlamanın başladığını söyledi.

Sivrisinek ve haşere ile mücadele için ortak proje hazırlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının üçüncü birleşimi yoklamanın alınması ve tutanak özetlerinin okunması ile başladı. Daha sonra gündem maddeleri görüşüldü. Çevre ve Sağlık Komisyonu sivrisinek ve haşerelerle mücadele hakkında hazırlanan rapor komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunuldu.

Edirne ve ilçelerinde sivrisinek ve haşerelere karşı ilaçlamanın başladığını söyleyen Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla,  2024 yılında İl Özel İdaresi'nin yüzde 50, çeltik komisyonlarının yüzde 50 olmak üzere 6 milyon 802 bin 545 TL’lik ortak proje hazırladığını belirtti.

İl Genel Meclisinin 2024 yılı Nisan ayı toplantılarında komisyona havale edilen, yaz aylarında bölgede havaların ısınmasından, duran sularda, göletlerde, çeltik ekim alanları, yerleşim yerlerinde ahır, sazlık ve sulak alanlarda sivrisineklerin bıraktıkları lavaların çoğalarak bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu söyleyen Çığla, Çevre kanununun, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamak olduğunu aktardı.

"Edirne bölgesi sivrisinek üremesi açısından uygun"

Edirne bölgesinin coğrafi ve tabiat yapısı olarak sivrisinek üremesi açısından uygun olduğunu söyleyen Çığla, "Yürüklükteki yasalar gereği sivrisinek, karasinek ve haşereler ile mücadele, Belediye mücavir alanlarında belediyelerce, il özel idaresi sorumluluk alanlarında İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlar başkanlığındaki çeltik komisyonları, kontrolünde eğitim almış sertifikalı personel ve temin edilen araç ve gereçlerle mücadele yapılmaktadır. Özelikle Edirne merkez, Havsa, Uzunköprü, Meriç, Keşan, İpsala ve Enezde sulak alan ve çeltik ekim sahalarından dolayı sivrisineklerin üremesi yoğundur. Larva dönemlerinde mücadelenin hızlanması gerekmektedir.2024 yılında il özel idaresi % 50, çeltik komisyonları %50 6802.545 TL ortak proje hazırlamışlardır" ifadelerine yer verdi.

"Çöplükler oluşmamalı veya ilaçlanmalıdır"

İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Belediyelerin desteği ile sivrisinek mücadelesine başlandığını söyleyen Çığla,  "Proje çalışmalarında köy içi ve ahırlar bataklıklarda kesintisiz ilaçlama yapıldığı belirtilmiştir. Sivrisinek üreme zamanlarında çeltik sahalarında duran suda üreme olacağından üreticilerin çeltik alanlarına il halk sağlığı ve tarım il müdürlüğü kontrolünde ilaç salınması faydalı ve ekonomik olacağı görüşündeyiz. Köy muhtarlıkları üreticiler ve halkımızın önlemler ve ilaçlama konusunda mutlaka bilgilendirilmesi görüşündeyiz. Yerleşim alanlarında çöplükler üreme alanı ve saklanma alanı olmaktadır, Çöplükler oluşmamalı veya ilaçlanmalıdır" dedi.

Ahır ve işletmelerin ilaçlanmasının periyodik olarak yapılması, üremelerinin engellenmesinin çevre ve sağlık açısından faydalı olacağı ve iyi sonuçlar alınacağı görüşünde olduklarını söyleyen Çığla, Sivrisinek ve haşerelerle yapılan larvasit ilaç mücadelesinin başladığını tespit ettiklerini söyledi.

sivrisinek ile mücadelenin halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, ilaçlama sürecinin havalar tam olarak ısınmadan takip edilmesi ve kaçırılmaması gerektiğine değindi.

Rapor sunumunun ardından İl Özel İdaresi Hukuk Müdürü Mehmet Dayanç, Ruhsat Müdürü Ethem Özer ve İmar Müdürü Ali Çelik müdürlüklerinin çalışma alanları ile ilgili sunum yaptı.

İpek Esma Çeşme