Öğrenciler Balkan Şehitleri'ni piyes oyunu ile andı

Edirne Halk Eğitimi Merkezi Mimar Kemaleddin Salonu'nda '26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü' dolayısıyla program düzenlendi.

Öğrenciler Balkan Şehitleri'ni piyes oyunu ile andı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Müdürü Tolga Ersoy tarafından yapıldı.

Ersoy, Edirne’nin tarih boyunca Osmanlı Devleti için merkez üstü olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “1361 yılında Sultan 1'inci Murat tarafından fethedilen Edirne, o tarihten itibaren Osmanlı Devleti'nin başkenti, Balkanlar'ın göz ağrısı ve İstanbul'un fethinin merkez üstü olmuştur, Meriç, Tunca ve Arda'sı ile Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski Cami ile verimli toprakları, çalışkan ve gayretli insanlarıyla her zaman huzurun ve mutluluğun sembolü olmuş Edirne, 26 Mart 1912 tarihinde 155 gün süren kuşatmanın ardından kahramanca teslim olmuştur. Balkan Savaşları'nın başlamasıyla birlikte Edirne müstahkem mevkii komutanı olarak atanan Mehmet Şükrü Paşa'nın görevi; kuşatıldığı takdirde yardım gelene kadar 1 ay Edirne'yi korumaktı. 1911 Ekim ortasında kuşatma başladığında, hazırlıklar bu yönde yapılmasına rağmen bir türlü beklenen yardım gelmemişti.”

Şükrü Paşa ve kahraman ordusunun tüm olumsuz şartlara rağmen umudunu ve gayretini yitirmediğini vurgulayan Ersoy, müdafaanın 5 ay 5 gün sürdüğünü hatırlattı. Şehirde top atışlarının oluşturduğu yıkım, baş gösteren salgın hastalıklar, açlık, soğuk ve Selimiye Camisi gibi tarihi mekanların yıkılmasını önlemek için Mehmet Şükrü Paşa’nın 26 Mart günü teslim olmayı kabul ettiğini belirten Ersoy, “Bizler inanıyor ve biliyoruz ki; atalarımızın canlarını feda ettikler bu topraklar, sonsuza kadar ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde Türkiye Cumhuriyeti olarak var olmaya devam edecektir.” İfadelerine yer verdi.

Ersoy’un konuşmasının ardından Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından "Balkanların Gözyaşı" adlı piyes oyunu gerçekleştirildi. Öğrencilerin sergilediği piyes seyirciler tarafından yoğun alkışla izlendi. Haber Merkezi