Mezarı başında anıldı

Türkan Bebek, Mezarı başında anıldı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Tüm soydaşlarımızın acısını paylaşmak için anma törenlerine katıldık' dedi.

Mezarı başında anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

26 Aralık 1984 tarihinde annesi işle birlikte  şehit edilen ve direnişin simgesi haline gelen Türkan bebek mezarı başında anıldı. 33 yıl önce meydana gelen Bulgarlaştırma süreci sırasında şehit edilen 17 aylık Türkan Feyzullah, Ayşe Hasan ve Musa Yakup’un mezarı başında düzenlenen anma etkinliğine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Milletvekilleri Muharrem İnce, Erdim Bircan, T.C. Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Hacı, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Şehit Türkan bebeğin annesi Fatme Öztürk ve kardeşi, şehit Ayşe Hasan’ın oğlu Fikri Aliosman, büyükelçilik, Filibe başkonsolosluğu çalışanları ve soydaşlar katıldı. Başmüftü tarafından şehitler için okunan dualardan sonra Büyükelçi Ulusoy ve Başkonsolos Ergani şehitlerin anısına yaptırılan anıt çeşmeye çelenk sundular.  Tüm şehitlerin ruhu için Büyükelçi tarafından Kayaloba camisinde mevlit okutuldu.

Mestanlı olaylarında hayatını kaybeden soydaşlar için de Mestanlı meydanında bulunan anıta çelenkler sunuldu. Soydaşların acılara ortak olmak için Kırcali’de bulunduklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Soydaşlarımızın acısına ortak olmak, direnişin sembolü olan Türkan Bebek ve şehit olan soydaşlarımızı anmak için geldik. Hepsine Allah’tan rahmet, kederli soyaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Allah bir daha  o günleri göstermesin” dedi.

26 ARALIK’TA NE OLDU?

26 Aralık 1984 yılı Benkovski Belediyesinin Kayaloba köyü yakınına üç bin civarında halk toplanmıştı. Dondurucu Rodop kışı kendini gösterse de, halk kararlıydı. Belediye merkezine doğru yürüyüşe çıkıldı. Aralarında kadın ve çocuklar da var. Eli boş kalabalık, totaliter rejim adına anasını bile tanımayan milis ve asker ile karşılaşıyor. Dillerinde “Türk’üz! Türk kalacağız!” sloganı etraf dağları çınlatırken ateş emri veriliyor. O çınlayış silah sesi eşliğinde direnişin verdiği ilk kurbanların haberini şimşek hızıyla tüm dünyaya yaydı. 17 aylık Türkan alnından vurularak şehit oldu. Ardından aynı yerde Ayşe Hasan ve Musa Yakup kanları ile adlarını yaprağı hiç solmayan şehitler listesine isimlerini yazdırdılar.

Haber Merkezi