'Geç kalma bugün gel'

Sağlık Bakanlığı'nın Ocak ayını 'Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı' olarak belirlenmesi ile birlikte Edirne İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı KETEM Birimi tarafından Ulus Pazarı'nda açılan stantta vatandaşları bilgilendirmek amacıyla broşür dağıtıldı.

'Geç kalma bugün gel'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Ücretsiz olarak yapılıyor”

Ocak ayı boyunca vatandaşları bilgilendirmek ve rahim ağzı kanserinin önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyleyen Dr. Meltem Sözer Yavuz, 30 yaşından sonra her kadının 5 yılda bir HPV – DNA ve PAP Smear Testi yaptırmasını bu testlerin KETEM'lerde ücretsiz olarak yapıldığınıvurgulayarak, HPV testi yaptırması için vatandaşları KETEM'e davet etti.

“30-65 yaş arasına dikkat”

Edirne Halk Sağlığı Başkanlığı KETEM Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, rahim ağzı kanserinin bakıldığında önlenebilir bir kanser olmasına rağmen dünya sağlık örgütünün verilerine göre dünya çapında her 10 dakikada 1 kadının rahim ağzı kanserinden ölmekte olduğunun görüldüğünü vurgulayarak şu sözlere yer verdi; “Yüzde yüz korunabilen ve erken teşhisi olan bir kanser türüdür. Bunun için yapılması gereken 30 yaşından sonra her bayanın 5 yılda bir Smear testi rahim ağzı (serviks)yaptırması gerekiyor. Bu testler KETEM’lerde, ASM’lerde ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak yapılmaktadır. 30 yaşından sonra her kadının bu testi yaptırmak için KETEM’ e gelmesini istiyoruz. Devlet hastanesinde ve ya fakültede yapılan Smear testleri normal papsimer olup rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde kullanılan Smearlerden değildir. Bunun için muhakkak 30-65 yaş arası bayanları erken teşhis ve rahim ağzı kanserini önlemek için KETEM’lere bekliyoruz”

Pazara gelen vatandaşlar ise böyle bilinçlendirici etkinliklerin yapılmasından memnuniyet duyduklarını ve bu sayede bilmediği konular hakkında bilgi sahibi olduklarını belirttiler.

Ebubekir Sıddık Semiz