EFOD yeni sezonu‘Fotopsi' sergisi ile açtı

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) Behiç Günalan ‘Fotoğraf Okuryazarlığı Atölye Topluluğu' tarafından tıbbi olarak yapılan işlemlerin fotoğraflar üzerinde teknik ve kompozisyon olarak işlendiği ‘Fotopsi' adlı fotoğraf sergisi açıldı.

EFOD yeni sezonu‘Fotopsi' sergisi ile açtı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği’nin yeni sezonun ilk fotoğraf sergisi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Fuaye alanında açıldı. Fotoğrafa Sanatçısı Behiç Günalan’ın ‘Fotoğraf Okuryazarlığı Atölye Topluluğu’ Fotopsi adlı serginin açılışı yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen programda 6 yaşından beri piyano çalan ve birçok derece elde etmiş olan Bilge Su Karaca piyano çalarak müzik dinletisi yaptı.

“40 yılı geride bıraktık”

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) Başkanı Serdar İyiiz, EFOD ailesi olarak 40’ıncı yılı kutlamaktan dolayı onur duyduklarını belirterek; “Bir sanat derneğinin ardında 40 yılı bırakması kolay bir şey değildir. Ama biz bunu başardık. İnşallah bundan sonra daha 40 yılara gideceğine inanıyoruz. Bu yılki sezonumuzu 27 Eylül’de sunumlarla açtık. Bizim sergilerimiz Türkiye’de bir fenomendir. Katılımcısıyla ve verilen emekle güzel işler ortaya çıkıyor. EFOD olarak ilk defa kupa yarışması düzenliyoruz. 3 aşamalı bir portföy yarışması olacak. 6 fotoğraf ile katılım sağlanabiliyor. 5 jüri üyesinden olur almak gerekiyor kupayı kazanmak için. Bunun dışında Mart ayında birinci EFOD fotoğraf günlerini düzenleyeceğiz. Görsel hikâyeler ve sunumlardan oluşan fotoğraf günleri 3 gün sürecek” dedi.

“Uluslararası balkan fotoğraf günleri esnafa katkı sağlayacak”

Nisan Ayı’nda ETSO’da birinci uluslararası balkan fotoğraf günleri yapılacağını dile getiren Serdar İyiiz; “12 balkan ülkesinden fotoğraf sanatçılarımızı kentimize davet ediyoruz. Amacımız ileriki yıllarda burada bir balkan fotoğrafçılar buluşmasını düzenlemek ve geleneksel hale getirmektir. Gelen konuklara Edirne’mizi gezdireceğiz. Bu gelen konuklar Edirne’yi fotoğraflayarak kendi ülkelerine gittikleri zaman bu fotoğrafları paylaşmalarını ve paylaştıktan sonra Balkanlardan Edirne’ye ciddi anlamda turist akımının gelmesini sağlamalarını isteyeceğiz. Bu şekilde bir etkinlik ile Edirne esnafına bir parça olsun katkıda bulunmayı hedefliyoruz. 2020’de de EFOD kısa film günleri festivali düzenlemeyi hedefliyoruz. EFOD olarak çeşitli aktivitelerimiz olacak” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; EFOD’un bulandığımızda sıkıldığımızda dinlendiğimiz ve gözlerimizi yeniden yıkamamıza sebep olan bir vaha olduğunu söyledi.

“İki kültür sanat müjdesi”

Şehirleri gelecek yüzyıllara taşıyanın ve insanların ortak mirası olan şeyin kültür-sanat olduğunu belirten Başkan Gürkan; “EFOD Edirne’de büyük bir boşluğu dolduruyor. Bununla ilgili sürekli birlikte çalışmalar yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Atölye çalışmalarını gördüğümde eski bir fotoğrafçı olarak imreniyorum. İki kültür-sanat haberi vermek istiyorum. 11-20 Ekim tarihleri arasında kitap fuarımızı başlatıyoruz. Bu yıl kitap fuarımızın onur konuğu İsmail Saymaz olacak. Geçtiğimiz yıl seçimler nedeniyle ara verdiğimiz Edirne Akademi’ye bu yıl Enver Aysever ile devam edeceğiz. Yakın bir zamanda bu da faaliyete geçecek. Behiç Hoca başta olmak üzere atölyesinde yer alanları kutluyorum” açıklamasında bulundu.

“Fotoğraf çok ciddi ve son derece karmaşık bir alandır”

Fotoğraf Sanatçısı Behiç Günalan, sergideki fotoğrafların geçmişe ait yorgunlukları unuttururken, geleceğe ait projeler için enerji kazanmayı sağladığını belirterek; “Fotopsi ile ilgili olarak aslında otopsi bir tıbbi terim. Oradan yola çıkarak bir metafor yaptım. İleride fotoğraf literatürüne kazandırdığım bu kelime ile hatırlanırım. Tıbbi olarak yapılan işlemleri fotoğraflar üzerinde teknik olarak kompozisyon olarak işledik. Fotoğrafı her kesin çok kolay çekildiğini sanması dezavantajdır. Fotoğraf çok ciddi ve son derece karmaşık bir alandır. Yapmak istediğimiz farkındalık yaratmaktı. Fotoğraflar konuşmaz ama anlatır. Sergi açılışımıza gelen herkese teşekkür ederiz” açıklamasına yer verdi.

İyiiz'in atölyeye katılanlara sertifikalarını vermesinin ardından serginin açılışı yapıldı. 56 fotoğrafın yer aldığı sergi, 1 hafta boyunca gezilebilecek. Fotoğraf sergisini hayranlıkla gezen konuklar beğendikleri fotoğrafların başında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Özlem Ceylan