Ecdat yadigarı asırlık camiler Ramazan Ayı için gül kokusuyla temizleniyor

Edirne'nin selatin camilerinde Ramazan Ayı hazırlıkları başladı. Selimiye Camii, Üç Şerefeli Camii ve Eski Cami'de temizlik ve düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi. Asırlık camilerde avizeler, ahşap döşemeler ve şadırvan gül suyu ile temizlenerek ziyaretçilerini hoş kukular eşliğinde ağırlayacak.

Ecdat yadigarı asırlık camiler Ramazan Ayı için gül kokusuyla temizleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte asırlardık ayakta duran camiler 11 ayın sultanı Ramazan boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Camilerde Ramazan Ayına özel olarak hummalı bir çalışma yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında  tarihi camiler Ramazan Ayı öncesinde temizlenerek ibadete hazır hale getiriliyor.

                Edirne’de 1414 yılından beri ayakta duran Eski (Ulu) Cami Ramazan ayı için gül suyu ile temizlendi.

                Yüzyıllardır cami bahçesinde bulunan gül ve laleler cami içerisinde ibadete gelen vatandaşları hoş kokularla karşılaması için saksılarla safların arasına konuluyordu. Günümüze kadar uzanan gelenek gül kokusu ile sürdürülmeye devam ediyor.

                Cami içerisinde bulunan avizeler, ahşap döşemeler gönüllü vatandaşlar ve camide görevli din personelleri tarafından titizlikle gül kokusu ile temizleniyor.

Eski Cami Din Görevlisi İsmail Şen, Ramazan ayına 10-15 gün kala hazırlıkların başladığını belirtti. Şen, süreç içerisinde minarelerdeki kandillerden cami içerisindeki avizelere kadar eksiklerin tamamlanarak Ramazan ayına hazırlandığını söyledi.

Yüzyıllardan beri süre gelen geleneği devam ettirdiklerini ifade eden Şen, “Bundan 10 gün önce hocamızla birlikte kandillerin lambalarını, amperlerini değiştirdik. Şimdi iç temizliğe geçtik. Dış temizlik olmak üzere bu her sene bu devam ediyor. Gül suyu, cennet kokusu olarak da bilinir. Bu yüzden bütün camilerde kullanılır. Aynı zamanda eski camimizin de bir özelliği vardır. Ön taraftaki bahçede güller, sümbüller, çiçekler ve karanfiller ekilerek saksılar içerisinde cemaatin arasına konup camimizi cemaatle hoş seda içerisinde ibadet etmesi sağlanmış. Bu geleneği de biz de kokuyla gidermeye uğraşıyoruz. Tabii bütün eksiklikleri elimizden geldiği kadar gidermeye uğraştık. Lambalar, avizelerdeki eksiklikleri kontrol edilerek giderildi. Ve minaredeki kandillerin hepsinin tamiri yapıldı. Lambalar değiştirildi ve temizlikleri yapıldı. Şu anda gül suyuyla camimizi güzel temizleyip cemaatin bu akşam teravih namazını hazırlıyoruz inşallah.” Dedi.

Doğukan Vurgun