Deprem anında yapılması gerekenler anlatıldı

17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlar, Edirne'de de çeşitli etkinliklerle anıldı. Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) tarafından vatandaşlara deprem anında yapılması gerekenleri anlatan bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Deprem anında yapılması gerekenler anlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Marmara Depremi'nin 21. yıl dönümü nedeniyle Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) ve Kızılay Kan Merkezi tarafından Saraçlar Caddesi’nde bilgilendirme ve kan bağış standı açıldı.  Edirne Valiliği İl Afet ve Acil Durum(AFAD)  Müdürü Ali Altındal, tarihin en uzun 45 saniyelerinden birine şahit olunan 17 Ağustos 1999 gecesinde binlerce insanı kaybetmenin derin üzüntüsünü hala o günkü gibi hissettiklerini belirterek, o günü hatırlamak ve unutmamak için bilgilendirme standı açtıklarını söyledi.

“Depremin değil, binaların öldürdüğünü gördük”

Açılan stantta deprem anında yapılması gerekenleri anlattıklarını aktaran Altındal; “Deprem çantasının öneminden bahsediyoruz. 17 Ağustos ‘ta yaşananları vatandaşlara anlatmaya çalışıyoruz. 17 Ağustos bize insanları depremin değil binaların öldürdüğünü gösterdi. 10 binlerce insan binaların ve enkaz altında can verdi. Bir o kadar insanımız yaralı olarak günlerce enkaz altında kaldı. 17 Ağustos’u unutmamak için AFAD olarak standımızı açtık. Özellikle 1999’dan önce yapılan binalarımızın mutlaka dayanıklılığının ölçülmesi gerekiyor. Gerekli kurumlar ile görüşülüp yardım alınması gerekiyor. Binalarımızın dayanıklı olup olmadığını veya yeni bir daire alırken mutlaka depreme dayanıklı olup olmadığını sağlam zeminli binalar satın alınması gerektiğinin önemini hatırlatmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşlara dağıtılan broşürlerle depremden önceki hareket tarzı, deprem esnasında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler anlatıldı. Depremi hatırlatmak amacıyla ülke çapında tüm vatandaşlara mesaj atıldığını belirten Altındal; “Depremden sonra özellikle iletişimdeki yaşanan sıkıntılardan dolayı mobil telefonların kullanılmaması internet tabanlı iletişim araçlarının kullanılması yönünde SMS gönderildi” dedi.

 İl Afet ve Acil Durum(AFAD)  Müdürü Ali Altındal, kentin çeşitli noktalarında hafta boyunca etkinlikler düzenleneceğini söyledi.

Kızılay, Marmara depreminde hayatını kaybedenleri unutmadı

Öte yandan Edirne Kızılay kan Merkezi, kentin en işlek caddesi Saraçlar’da bağış kampanyası düzenledi. Kan bağışında bulunacak vatandaşlar sorumlu hekim tarafından muayene edildi ve gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Kızılay ayrıca vatandaşlara kek, su ve meyve suyu dağıttı.

Özlem Ceylan-Ogün Kurkan