Çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor

Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. 6 yıldır Edirne'de Pazar yerlerinde tezgâh açan Yasin Aksu, çörek otu yağının faydalarını anlattı.

Çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çörek otu yağı Asya’ya özgü olan Nigella Sativa bitkisinden elde ediliyor. Bitki küçük, siyah, hilal şeklinde tohumlara sahip olan çörek otu, birçok sağlık probleminin tedavisinde de kullanıyor. Çörek otu yağı aynı zamanda yemeklere de lezzet katıyor.

Çörek otu yağı bağışıklık sistemine, iltihap ve enfeksiyonlarla hastalıklarına karşı iyi geldiği uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarla ortaya çıktı.

Çörek otu yağının, kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleniyor.

6 yıldır Edirne’de Pazar yerlerinde tezgâh açan Yasin Aksu, çörek otu yağının faydaları bilimsel olarak araştırmalar neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

Çörek otunun içerisinde timokinon denilen bir etken madde olduğundan bahseden Aksu, “Bu etken maddesi vücudumuzda kanser hücrelerinin serbest dolaşımını engelliyor. Kansere karşı koruyucu etki sağlıyor. Diyabet hastalarında şekeri ve ünsilün direncini dengeliyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, metabolizmayı hızlandırıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Bir insan vücudunda olması gereken kan değerlerini en yakın seviyeye gelmesini içerisinde bulunan mineraller ve vitaminler sayesinde sağlamış oluyor.” Dedi.

Çörek otu yağının birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Aksu, yapılan bilimsel çalışmalara değindi.

Aksu, çörek otunu soğuk pres yöntemiyle  işleme alarak yağ elde ettiğini söyledi.

Çörek otu yağını elde ederken her hangi bir katkı maddesi kullanmadığını dile getiren Aksu, “Ham şeklinde bulunan çörekotunu makineye koyarak sıkıştırıyoruz.  Çörekotu posası, birçok amaçla kullanılabiliyor. Gübre olarak kullanan var, balık yemi yapmak için kullanan var, yakıt sobasında yakan var. Sağlık açısından oldukça önemli ve posası birçok yerde kullanılıyor. 250 mililitrelik şişeler 120 TL.  Çarşamba Cuma ve cumartesi günleri tezgâhımı açıyorum.” İfadelerini kullandı.

Doğukan Vurgun