7'den 70'e Kurtuluş Coşkusu

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'inci yıl dönümü törenlerle kutlandı.

7'den 70'e Kurtuluş Coşkusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kutlama töreniEdirne Valisi Ekrem Canalp, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Yaşlısı, genci, herkes önce anıta ardından resmigeçidin yapıldığıTalat Paşa Caddesi'nde Edirne’nin Kurtuluşunu kutladı.

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşu öğrenciler tarafından canlandırıldı.Talat Paşa Asfaltı'nda devam eden törende, kentteki halk oyunu ekipleri gösteri yaptı. Gösteri sonunda öğrenciler Mehmetçik'e asker selamı gönderdi. Dönemin valisi Şakir Bey'i canlandıran öğrenci,Edirne Valisi Ekrem Canalp’aTürk Bayrağını teslim etti. Vali Canalp Türk Bayrağını öperek teslim aldı.Tören öğrencilerin şiir okuması ile devam etti.

"Kurtuluş Meşalesi Samsun'dan Önce Edirne'de Yakılmıştı"

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentin 4 kez düşman işgaline uğradığını ama yine de bağımsızlığını kazandığını dile getirdi.Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; "İçlerinden biri olmakla, aralarından çıkmakla her zaman onur ve gurur duyduğumuz kahraman Edirne'liler…Edirnemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'inci yılı kutlu olsun. Birlikte 1.dünya savaşına girdiğimiz Almanya’nın yenilmesi ile bizde yenilmiş kabul edildik. Ama Türk Milleti ve elbette Edirneliler bu yenilgiyi bir türlü kabul edemedi, bir türlü içlerine sindiremedi. 30 Ekim 1918’de imzalanan ve bizim yenilgimizi onaylayan Mondros Mütarekesi’nden sadece 3 gün sonra, henüz Osmanlı coğrafyasının hiçbir yerinde daha mağlubiyetin şoku atlatılamamışken Edirne’den 4 kahraman insan çıktı. Biri o dönemin belediye başkanı Şevket Dağdeviren, Yolageldili Kasım Bey, Faik Kaltakkıran, Mehmet Şeref Aykut. Bu 4 kahraman Mondros Mütarekesi’nden sadece 3 gün sonra 1 Kasım 1918’de Havsa Necatiye’de  bir köyün samanlığında toplandılar. Dediler ki; Türk Milleti bu yenilgiyi kabul etmez.

 

Edirneliler yenilmeyi kabul etmez. Edirne bugüne kadar 4 kez düşman işgaline uğradı, hepsini başından def etti ve tekrar bağımsızlığını kazandı. O gün 1 Kasım 1918’de bu 4 yiğit adam direnişin ilk sembolü olan ilk örgütü olan Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdular.Bundan 6 ay sonra 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Samsun’a ayak basarak, ulusal 'Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını attı. Ama ondan 6 ay önce ilk kurtuluş meşalesi kıvılcımı Edirne’de, bu topraklarda yakılmıştı.Ardından Mustafa Kemal, Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. Sonra dediler ki, Vatan bir bütündür bölünemez. Bu iki cemiyet birleşti Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti oldu. Ardından Kuvayi Milliye oldu. Ardından sel oldu çağladı, taştı. Ardından Kurtuluş Savaşı oldu. Emperyalistleri yendiğimiz bugün kurtuluşumuzu bir kez daha kutluyoruz." İfadelerini kullandı.

"Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun"

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'un sözleriyle birlikteKurtuluş Mücadelesi hakkında açıklamalarda bulundu. Türk Milleti'nin Cumhuriyet'in ilanına kadar zor dönemlerden geçtiğini, Kurtuluş Savaşı'nda emsali görülmemiş bir zafer kazandığını söyledi. Gürkan; "Edirne'nin 97. Kurtuluş yılını kutluyorsak bunu Mustafa Kemal Atatürk’e silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz. Ruhları şad olsun. Edirne’nin kurtuluşunun 97. Yıldönümünde Edirne’den hep beraber bir kez daha şunu söylüyoruz. Ey büyük Atatürk, açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene." Şeklinde konuştu.

Başkan Gürkan’ın konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu. Edirne Belediyesi Halk oyunları gösterileri, protokol ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.Kutlama programı oda, borsa ve sivil toplum kuruluşlarının kortej geçişi gerçekleştirilmesiyle sona erdi.Geçiş sırasında vatandaşlara süpürge, Edirne bebekleri, badem ezmesi ve kente özgü çeşitli hediyeler atıldı.Atılan hediyelerden kapmaya çalışan vatandaşlar birbiriyle yarıştı. Yola çıkan vatandaşları polis ekipleri engelledi.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği yönetiminin kortejde taşıdığı 2 metre uzunluğundaki dev ciğer tavası protokol ve vatandaşlar tarafından ilgi gördü. Kortej geçişinde Kırkpınar davul-zurna ekibi, motosiklet grupları, bisiklet dernekleri, emek pazarı kadınları da geçiş yaptı. Geçiş sırasında en çok dikkat çekenlerden birisi de bilinci arttırmak amacıyla temsili kaza yapan araçtaki yaralılar oldu.

Törene, Edirne Valisi Ekrem Canalp, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet BaşsavcısıFatih Karabacak, milletvekilleri, askeri erkân, kurum müdürleri,sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Ogün Kurkan - Özlem Ceylan