Şikâyetlerde cep telefonu birinci sırada yer aldı

Bu yıl Ağustos ayı sonu itibarıyla ülke çapında tüketici hakem heyetlerine gelen 375 bin 739 başvurudan 311 bin 873'ü incelenerek karara bağlandı. Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Edirne'de 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren bin 324 şikâyet geldiğini ve yapılan şikâyetler arasında ilk sırayı cep telefonunun aldığını söyledi.

Şik&acircyetlerde cep telefonu birinci sırada yer aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüketici Hakem Heyetlerine bu yıl Ağustos sonu itibarıyla yapılan başvurular arasında liste başında cep telefonu, ayakkabı, kredi kartı üyelik ücreti, internet aboneliği ve kredi tahsis ücreti konuları ilk sıralarda yer aldı.

                “Üstü fileli spor ayakkabılar hakkında şikâyet var”

Edirne’de ikamet etmekte olup mal ve hizmeti de kentten satın alan tüketicilerden hakem heyetine 1 Ocak 2020 tarihinden 21 Eylül 2020 tarihine kadar bin 324 şikâyet yapıldığını aktaran Altun; “Yapılan şikâyetler arasında birinci sırada cep telefonları, ikinci sırada ayakkabı gelmektedir. Ayakkabı çeşitleri inanılmaz derecede fazladır. Bunların içinde en fazla üstü fileli olan spor ayakkabılar hakkında şikâyet var. Üçüncü sırada ise bankacılık, finans sigortacılık gibi işlemler gelmektedir” dedi.

Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, tüketici hakem heyetinin bakabileceği parasal sınırın 10 bin 390 TL’nin altında kalan uyuşmazlıkların olduğunu bütün tüketicilerin bilmesi gerektiğini belirtti. Toplam bin 324 adet şikâyet geldiğini belirten Altun, Tüketici Hakem Heyeti’nin 976 adet şikâyetin incelenerek karara bağlandığını söyledi.

“E-Devlet üzerinden yüzde 60 şikâyet var”

Gelen şikâyetlerin yüzde 74’ünün karara başlandığını ve karara bağlanan dosyalardan yüzde 55’inin tüketici lehine, yüzde 45’inin ise şikâyet edilen aleyhine sonuçlandığını dile getiren Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun; “Tüketiciler tüketici hakem heyetimize internette E-Devlet üzerinde yer alan tüketici hakem heyeti başvuru sistemini kullanarak da başvuru yapabilir. Hakem heyetine gelen şikâyetlerin yüzde 60’ı E-Devlet üzerinden yapılmıştır” dedi.

Tüketici Hakem Heyeti olarak internet üzerindeki başvurularında tüketicilerimizin dikkat etmesini istedikleri noktalar olduğunu aktaran Altun, tüketicilere bilgi ve belgelerini tam ve eksiksiz olarak sisteme yükleyerek, E-Devlet üzerinden tek seferde yapmaları yönünde uyarıda bulundu.

“Temassız şikâyet oluşturmayı yaygınlaştırmalıyız!”

Özellikle Kovid-19 salgın döneminde tüketicilerin işlemlerini evde, iş yerinde internetin olduğu her yerde gerçekleştirecek olmalarının zaman kaybını önlediği gibi risklerden korunmada da büyük önem taşıdığını ifade eden Altun; “E-Devlet üzerinden şikâyetlerin sisteme girilmesini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu işleme temassız şikâyet oluşturma diyebiliriz. Hakem heyetimize gelen şikâyetlerin parasal değeri toplamda 2 milyon 100 bin TL civarında bir rakamı oluşturuyor. Hakem heyetinin karar verme süresi 12 ay olmasına rağmen heyetimizce ortalama üç ay içerisinde kararlar verilmekte iken salgın sürecinde 15 Mart-17 Haziran arasında toplantıların yapılmaması nedeniyle karar süresi 4 aya çıkmış ancak önümüzdeki dönemde aksilik olmazsa bu süre kısaltılacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan