Normalleşme sürecinin ardından provalar başladı

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen düğünler, Edirne'deki gelinlik satışlarını da durdurdu. Koronavirüs salgını dolayısıyla yaklaşık 2 aydır kepenk kapatan gelinlikçi esnafı normalleşme sürecinin ardından kapılarını yeniden açmaya başladı. Provalar ise sosyal mesafe çerçevesinde yapılıyor.

Normalleşme sürecinin ardından provalar başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sosyal mesafeli provalar başladı

12 yıldır gelinlik işi yapan gelinlik işletmecisi Necdet ve Ebru Paluzar çifti, gelinlerin hayallerini süslemeye devam ediyor. Ebru Paluzar, Sosyal mesafe ve hijyen koşullarına dikkat ederek, düğünü daha yakın tarihlerde olan gelinlerin provalarını aldıklarını söyledi.

Koranavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler Türkiye’nin birçok yerinde devam ediyor. Salgın nedeniyle bazı çiftler nikah ve düğünlerini erteledi. Önceden gerekli hazırlıklara başlayan çiftlerin çoğu, kararlarından vazgeçmedi. Kısıtlı sayıdaki yakınlarının katılımıyla nikah ve düğünlerini yapmak için hazırlıklarına devam eden çiftler gelinlikçilerin yolunu tutuyor.

Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen düğün hazırlığı devam eden çiftler provalara başladı.

"2 ay çok kan kaybettik"

Koronavirüs salgını sürecinde tüm sektörlerde olduğu gibi gelinlik sektöründe de işlerin durduğunu belirten Ebru Paluzar, 2 aylık aradan sonra normalleşme süreci ile birlikte işlerinde yeniden hareketlilik yaşanmaya başladığını aktardı.

Düğün sezonu açılsa da belli kurallardan dolayı insanların tedirgin olabileceğini ifade eden Ebru Paluzar;  "Düğün sezonu açılsa da orada da belli kurallar olacağı için düğün yapacak olanlar erteleme yoluna gidecektir. Kimse düğüne maske ile gitmek istemediği gibi düğün sahipleri de düğününe kısıtlı insan almak istemez. Bu yıl maalesef evlenecek çiftleri zorlu bir süreç bekliyor" dedi.

"İptal yok erteleme var"

İşlerinin normal şekilde devam ettiğini belirten Paluzar, aylar öncesinden hazırlık yapılmaya başlandığı için kimsenin düğününü iptal etmediğini fakat erteleme yoluna gittiğimi söyledi.

Paluzar, alınan önlemleri anlattı

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında çeşitli önlemler aldıklarını dile getiren Paluzar; "Mağazamız 5 katlı olduğu için yoğunlukla ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz. Gereken önlemleri de aldık. gelen müşteriyi alt katta bekletiyoruz. Genelde 1 aile 1 aile alıyoruz. Gelinlik ya da nişanlık denendikten dezenfekte işlemi uygulanıyor. Hem bizim hem de müşterilerimizin sağlığı için gereken hijyeni sağlıyoruz. Havalandırma da yapıyoruz.  Ülke ve Millet olarak Mart ayından beri zorlu bir süreçten geçtik. Ama alınan önlemler sayesinde çok fazla zarar olmadan atlattığımızı düşünüyorum. Şimdi işlerimiz iyi gidiyor. Haziran ve Temmuz gibi daha fazla hareketlilik yaşanmasını bekliyoruz. Mevcut müşterilerimizin provalarını alıyoruz bunun yanı sıra yeni müşterilerimizden de talep var. Müşterilerimizin ve bizim psikolojimiz açısından randevulu çalışmak yerine normal standart çalışmayı sürdürüyoruz. Zaten zorlu bir süreç olduğu için  tedbiri elden bırakmadan normal davranmaya çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"1 ay kadar bir süre kapalı kaldık"

Salgınla mücadele kapsamında işletmelerini kapattıklarını belirten Paluzar, bu süreç bittikten sonra yoğun talep karşısında zorlanmamak için müşterileri saatli olarak sosyal mesafe çerçevesinde provaya çağırdıklarını söyledi.

"Kiralama yapılmayacak"

Koronavirüs nedeniyle salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında kiralamayı kaldırdıklarını vurgulayan Paluzar, salgın bitse de kimseyi riske atmamak için tedbiri elden bırakmamak gerektiğini belirtti.

Salgın sonrası u krizi fırsata çevirenler olabildiğini aktaran Paluzar, kış kampanyası ile devam ettiklerini herhangi bir zam yapmayacaklarını söyledi.

"Biraz tedirginlik var"

Provaya gelen gelin adayı Selma Çetinkaya, Haziran ayında yapacakları düğünü Temmuz ayına ertelemek zorunda kaldıklarını aktardı.

Koronavirüs sürecinde herkesin olumsuz etkilendiğini belirten Çetinkaya; "Salgın süreci birçok kişiyi psikolojik olarak da çok etkiledi. Bizim gibi düğün yapacaklar da planlarını ertelemek zorunda kaldı. Ama tabi ki sağlık her şeyden önemlidir. Kısıtlı sayıda katılımcı ile düğün yapacağımız için biraz tedirginiz. Ama köyde olacağı için açık havada olması bir avantaj diye düşünüyoruz. Gelinlik provası için çıktık. Biz de bu salgın süreci boyunca evden çıkmamaya özen gösterdik. Umarız en kısa sürede her şey normale döner" dedi.

Özlem Ceylan