61 milyon borç, 64 milyon alacak

Edirne Belediye Meclisi Mayıs Ayı olağan toplantısının 2.birleşimi Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında Meclis Salonunda gerçekleştirildi. 

61 milyon borç, 64 milyon alacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne belediyesi 2017 mali yılı bütçe kesin hesabı, yönetim dönemi hesabı, taşınır kesin hesabı ve icmali ile bütçe gelir ve giderleri görüşülerek kabul edildi.Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan düzenlediği basın toplantısında, 'Edirne Belediye Başkanlığı, 2017 Yılı Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı açılması' rakamlarını açıkladı. Gürkan, belediyenin 61 milyon borcu olduğunu söyleyerek 64 milyon da alacaklarının olduğunu belirtti.

Yasalardan dolayı birçok tahsilatı gerçekleştiremediklerini ifade eden Gürkan, “64 milyonluk bir alacak; şu koltukta kim olsa ilk olarak bu parayı tahsil etmek ister. Yüzde 50’sini dahi alsak, bizi çok ciddi rahatlatır. Borçlarımızla; alacaklarımıza baktığımızda sıfır, hatta artı durumdayız. Bu da bizim bütçe hâkimiyetine sahip olduğumuzu gösterir” diye konuştu.

Maaşlar ödeniyor mu?

Belediye personelinin maaşlarıyla da ilgili açıklama getiren Başkan Gürkan, “Sosyal medya üzerinden herkes bir şeyler söylüyor. 2017 Ekim Ayı sonlarından itibaren maaş ödemekte zorlandığımız doğrudur. Ama bu güne kadar taşeron işçiler üzerinden olmuştur, memurlar açısından maaşlar hiç aksatılmadan ödenmiştir. Mevcut belediyelerin yüzde 30’u geçtiğimiz ay memur maaşlarını ödeyemediler. Taşeronları bırakın, memur maaşlarını ödeyemediler. Ve bu suçtur. Bu mazeret mi? Değil ama kıyaslama için bilginize sunuyorum. 7 Nisan 2014 yılında 980 adet taşeron işçi vardı. 696 Sayılı KHK çıktığında emekli olup, ayrılanlar haricinde bin 21 müracaatla başvuru sürecini kapattık. 41 kişi, 4 yılda alım yapmışsız. Yaklaşık 400 civarında kadrolu, memurumuz var. Bunları da eklediğinizde bin 400 kişilik bir çalışanımız var. Başkan niye sen bunları işten çıkarmadım; ben bunu vicdanıma anlatamam. Toplumsal barışı da koruma çabasıdır bu. Bu insanların ellerinden ekmeklerini alırsanız, zor durumdayız diye toplumsal barışı sağlayamayız. Bu yüzden isçi çıkarmaya gitmedik. İşini yapmayanlar hariç. İşini yapmayanları bugün itibariyle de çıkarmaya devam edeceğiz.” dedi.     

Eleştirilere yanıt verdi

Personele maaş ödenmiyor, başkan ve meclis üyeleri geziyor’ tarzındaki sosyal medyada dolaşan eleştirilere cevap veren Gürkan, son yaptığı Brüksel toplantısı hakkında AB’nin en yetkili organından davet alarak gittiğini Avrupa Bölgeler Komitesi’nde bir konuşma yaptığını uçak masrafı dâhil tüm giderlerin AB tarafından ödendiğini söyledi. Gürkan ayrıca Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ile bire bir görüşüp, kendisini Edirne’ye davet ettiğini dile getirdi.

Gürkan, ‘64 milyon alacak, 61 milyon TL borcumuz var. Bunu tahsil etmek zaman istiyor ama artı durumdayız da diyebiliriz’ diyerek, “Edirne Belediyesi olarak tarihte ilk defa belediye arsasını benzin istasyonu olarak plana işledik, tescilledik ve şimdi onları satıp, oradan doğacak rantı belediye kasasına koyacağız” şeklinde konuştu.Özlem Ceylan