Edirne'ye düşen 150 kiloluk gök taşının turizme katkı sağlaması hedefleniyor

Edirne'ye 1856 yılında düşen ve dönemin Edirne Valisi Tepedelenlizâde İsmail Rahmi Paşa tarafından kayıtlara geçirilen 150 kiloluk gök taşı, şehrin tarihi ve turizmine katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Edirne'ye düşen 150 kiloluk gök taşının turizme katkı sağlaması hedefleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1856 yılının başında Edirne’ye düşen yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki göktaşı karanlık geceyi aydınlattı. Bu olay Osmanlı arşivlerinde ‘Edirne’de semâda görülen alâmet’ başlığı ile kaydedildi.

Ulusal Edirne Sempozyumu’nda konuşulan bu önemli olay, Edirne Valisi Tepedelenlizâde İsmail Rahmi Paşa tarafından kayıtlara geçirildiği belirlendi. 29 Aralık 1856’da gerçekleşen olayın, Osmanlı arşivlerinde yaşandığı dönemde de bilimsel olarak incelendiği ortaya çıktı.

Sempozyumda "Edirne Meteor Vakası: Semada Görülen Alamet" konusu adı altında sunum gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Altay Bayatlı, Bayatlı, İsmail Rahmi Paşa’nın "Semada görülen alamet" başlıklı belgeyi dönemin padişahı Sultan Abdülmecid'e sunduğunu aktardı.

Belgelerin Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında yer aldığını dile getiren Bayatlı, “Bu belge, astronomi bilimi açısından önemli olduğu kadar fenni ilim literatürü ile yeni tanışan Osmanlı için de bir gök taşının düşüşünün edebi tarifi açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Gök taşının yere düşmeden atmosferde patladığını, bunun da hayra yorulduğu belgede var. Paşanın meteoru anlatış şekli çok önemli. Osmanlıca hitabı çok önemli bu belgede çünkü fenni ilimlerde Osmanlı'nın literatürüne yeni yeni giriyor bunlar. Batı'dan örnek aldıklarının dışında tamamen kendi üsluplarıyla yazmış olması çok önemli. Bilimsel açıdan zaten çok güzel bir Osmanlıcayla anlatmış. O kadar detaylı ve şiirsel ki zaten bizi etkileyen kısmı bu. Paşamızın deniz gözlemi, savaş gözlemi ve eğitimi çok yüksek. O yüzden büyük ihtimalle ölçü varmış metninde. Meteor belgelerinden 8-10 tane var elimizde, tek ölçülü belge. '96 çapında bir gülle şeklinde' diyor. Bu askeri yetisini ortaya koyuyor, ölçüm kabiliyetini ortaya koyuyor. Tahminen 150 ila 200 kilogram arasındaki bir kütleden bahsediyor." Dedi.

Doğukan Vurgun