'Edirne Peyniri' adlı 43 eser görücüye çıktı

Coğrafi işaretli ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetler arasında yer alan 'Edirne Peyniri' EFOD'un resimlerine konu oldu. 43 eserin yer aldığı sergi, düzenlenen törenle açıldı.

'Edirne Peyniri' adlı 43 eser görücüye çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesiyle 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Türk Mutfağı Haftası' çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Türk Mutfağı haftası etkinlikleri dolayısıyla EFOD tarafından Edirne Peyniri fotoğraf belgeseli Devecihan kültür merkezinde açıldı. Açılışa Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık’ın eşi Dilek Kırbıyık, Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, EFOD Başkanı Serdar İyiiz ve EFOD yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Türk Mutfağı etkinlikleriyle ile birlikte Edirne’nin yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkartılıyor. Unutulmaya yüz tutmuş Edirne Peynirinin, üretim aşamasından sofraya kadar olan serüveni düzenlenen fotoğraf sergisiyle anlatıldı. Sergide fotoğraf sanatçılarının 10 aylık çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve Edirne peynirini anlatan 43 fotoğraf yer aldı.

Hafta boyunca etkinliklerin devam edeceğini söyleyen İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Coğrafi işaretli olan Edirne beyaz peynirinin en önemli gastronomi ürünü olduğunu aktardı. Fotoğraf sergisi kapsamında gelen misafirlere fotoğrafların hikâyesi ve çekim süreci anlatıldı.

Unutulmaya yüz tutmuş Edirne beyaz peynirini tekrar ortaya çıkarmak amacıyla sergi düzenlediklerini vurgulayan EFOD başkan yardımcısı Nilgün Erman, “Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği olarak 42 yıllık bir derneğiz. Bir okul gibi, bir akademi gibi çalışıyoruz. Edirne peynirinin, yani yok olmaya yüz tutmuş ismini biraz daha ortaya çıkarmak amacıyla başladık. Neden Edirne peyniri eski tahtından indirildi ve tekrar kazandırılabilir mi diye bu konuda kafa yorduk. Arkadaşlarımızla beraber Edirne'nin bütün köylerini dolaşıp hayvancılıkla ilgili fotoğraf çektik. Hayvanların beslenmesinden sağımına kadar, mandıralara kadar ve mandıradaki işlenmesi ve soframıza gelene kadar bu peynirin hikâyesini yapmaya çalıştık” İfadelerine yer verdi.

Fotoğraf sürecinin 10 ay sürdüğünün altını çizen Erman, “Amacımız Edirne'ye dernek olarak kültürel bir miras bırakmak.  10 ay çekim yaptık. Her pazar günü bir köydeydik ve her Çarşamba günü de bu çektiğimiz fotoğrafları derneğimizde değerlendirdik. Şu böyle olur, şöyle olur gibi. Fotoğraflar üstünde dersler yaptık” dedi.

Düzenlenen fotoğraf sergisinin ardından Edirne beyaz peyniri ve simit ikram edildi.

Burcu Temel