2024 yılı teması, 'Veteriner Hekimler Temel Sağlık Çalışanlarıdır'

Edirne'de Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla çelenk töreni düzenlendi. Törende konuşan Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Caner Çakır,  Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün her yıl farklı bir tema ile kutlandığını ve bu yılki temanın 'Veteriner Hekimler Temel Sağlık Çalışanlarıdır' olduğunu vurguladı.

2024 yılı teması, 'Veteriner Hekimler Temel Sağlık Çalışanlarıdır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Dünya Veteriner Hekimler Günü düzenlenen törenle kutlandı. Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası tarafından Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Caner Çakır yaptı.

 Dünya Veteriner Hekimleri Birliği'nin, 2000 yılından itibaren  her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününü Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdığını hatırlatan Edirne Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Caner Çakır,  Veteriner Hekimliğinin hayvanların evcilleştirilmesi ile tarih sahnesine çıkmış dünyanın en saygın ve köklü mesleklerinden biri olduğunu belirtti.

Veteriner Hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların, beşeri hekimliğin gelişmesine büyük katkılar sağladığını belirten Çakır,  "Veteriner hekimler, hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır" dedi.

"Bu yılın teması "Veteriner Hekimler Temel Sağlık Çalışanlarıdır"

Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün her yıl farklı bir tema ile kutlandığını belirten Çakır, "Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün (OIE) 2024 yılında belirlediği tema; "Veteriner Hekimler Temel Sağlık Çalışanlarıdır." Belirlenen tema ile Veteriner Tıp uygulamalarım aldığı eğitim sonunda uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üreme, beslenme, hastalık ve yaralanma süreçlerine müdahale eden, öncelikle koruyucu hekimlik uygulamaları ile hastalıklar ortaya çıkmadan önleyen, hayvanlardan insanlara buluşan yüzlerce hastalığın önlenmesi için insan sağlığına da hizmet eden bir Tıp mensubu, yani sağlık çalışanıdır" diye konuştu.

Veteriner Hekimliği mesleğinin hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre sağlığının birbirinde ayrılmaz unsurlar olduğunu ifade eden tek sağlık kavramının temel direği olduğuna dikkat çeken Çakır, "Bu gün insanımızın daha iyi beslenmesi, et, süt, yumurta ve diğer hayvansal gıda üreticilerinin yanında, ilaç sanayinin gelişmesine önemli katkılar sağlayan yetiştiricimizin daha kaliteli ve yüksek verim elde edebilmesi için ıslah çalışmalarını yürüten, en büyük sevinç kaynağı acılarım dilleri ile değil ancak sesleri ve bakışları ile anlatan hayvanların dertlerini dindirmek olun, sağlık hayvan, sağlıklı gıda neticede sağlıklı nesillerin yetişmesinde öncü ama bugüne kadar yaptıklarına orunla takdir edilmemiş, buna rağmen sorumluluklarının bilincinde olan Türk Veteriner Hekimlerinin gündeme gelmesi açısından çok önemlidir. Yaşanılabilir bir dünya için, sağlıklı insan nesillerinin yetiştirilebilmesi için, hayvanlarımızın refahı için Veteriner Hekimler var güçleriyle gece-gündüz, yaz-kış demeden çalışmaktadırlar" ifadelerine yer verdi.

Veteriner Hekimlerin hayvan sağlığını korumanın yanında insan sağlığına da önemli katkıda bulunduğunu söyleyen Çakır,  Dünyada 300'den fazla hayvandan insana bulaşan zoonoz hastalıkları ile ilgili de çalışma yaptıklarını ifade etti.

Düzenlenen tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Burcu Temel