'Zayıflama ilaçları doktor gözetiminde kullanılmalı'

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber fit bir görünüme sahip olmak isteyen vatandaşlar kolay yoldan kilo verebilmek için zayıflama ilaçlarına yöneliyor. İlaçların doktor gözetimi dışında kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, 'Zayıflama ilaçları vücut kitle indeksinin problemli olduğu hastalarda doktor kontrolünde kullanılması gerekir' dedi.

'Zayıflama ilaçları doktor gözetiminde kullanılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa’da zayıflama ilaçlarının revaçta olduğunu ve Türkiye’de de son zamanlarda talebin arttığının dile getiren Ciravoğlu, “Yeni jenerasyon olarak 2 ürün var. Zayıflamak için kullanılan ilaçlar şu an Avrupa’da da revaçta. Bu ilaçlar vücut kitle indeksinin problemli olduğu hastalarda doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlar. Hala ruhsatlandırma statüsü Sağlık Bakanlığının ruhsatıyla izlemeye tabi. Kuşkulu ters etkiler ve yan etkiler olabilir. Vatandaşlar herhangi bir sorunda acilen bakanlığı bildiri yapmak zorunda. İzlenme safhasında olan bu ilaçlar doktor gözetiminde kullanılması gerekiyor. Özel reçetelere tabi ilaçlar değil. Normal reçetelerle de alınabiliyor. Piyasalarda fazla miktarda bulunmuyor. Güncel fiyatı 2 bin 446 lira. Zayıflama ilaçlarına yönelik bize de gelen talepler artmaya başladı.” İfadelerine yer verdi.

Ciravoğlu, zayıflama ilaçlarının dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Sosyal medya bizi yönlendiriyor

Sosyal medyanın vatandaşlar üzerinde çok fazla etkisinin olduğuna dikkat çeken Ciravoğlu, “Vatandaşlar bu ilaçları sosyal medyadan gördükçe talep etmeye başladı. Sosyal medyanın çok güçlü bir etkisi var. Vatandaşlar başkalarının kullandığını ve kullanma sürecinde etki yarattığını görüp kendisi de bu ürünlere sahip olmak istiyor. Toplum olarak genel bir sıkıntımız var. Kendimiz düşünmek yerine başkasının düşündüğünü kullanmak gibi bir eğilimimiz var. Zayıflama ilaçları herkes de aynı etkiyi göstermez bu yüzden sağlıklı bir şekilde doktora başvurarak bu ilaçları temin etmeleri gerekiyor. Sosyal medya da öne çıkan her şey olumlu sonuç vermiyor. Reçetesiz alınan ilaçlar olumsuz sonuçlara yol açabilir.” Şeklinde konuştu.

Ciravoğlu, zayıflama ilaçların kesinlikle doktor gözetiminin kontrolünde kullanılması gerektiğini ve yüzde 5 kilo kaybına ulaşılmadıysa tedavinin kesilmesi gerektiğini kaydetti.

Hem paralarından oluyorlar hem de canlarından

Zayıflama haplarının rastgele kullanılabilecek ilaç olmadığını ifade eden Ciravoğlu şunları kaydetti:

“Vatandaşlar bu ilaçları doktor önermesiyle almalı aksi takdirde güvenilmeyen sitelerden veya başka yerlerden alınan ilaçlar kalıcı hastalıkların yanı sıra ölüm gibi sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden vatandaşlar ucuza kaçmak için bu ürünleri güvenilir olmayan sitelerden almamalı. Kontrollü ve sürekli gözetim altında kullanılması gerekiyor.”

Doğukan Vurgun – Dilek Şahin