Yılın ahisi seçilen Bulut için ŞED kuşanma töreni düzenlendi

Edirne'de 36. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı önünde ŞED kuşanma töreni gerçekleştirildi. örende yılın ahisi seçilen 73 yaşındaki Erdoğan Bulut'a üzerinde 'ahlak, adalet, devlet, akıl, ahilik' yazılı kuşak takdim edilerek beline bağlandı.

Yılın ahisi seçilen Bulut için ŞED kuşanma töreni düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ahilik Haftası ülke genelinde 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında kutlanırken, ayrı tarihler arasında Edirne'de de bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. 36. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ilk olarak şed kuşanma töreni düzenlendi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığınca oluşturulacak heyet, ilk olarak protokol ziyaretleri gerçekleştirdi. Ziyaretlerin ardından esnaf temsilcileri ve ilgili Kurum temsilcilerinin katılımıyla Belediye Bandosu eşliğinde 25 Kasım Stadyumu önünden Atatürk Anıtı'na kadar esnaf selamlanarak yürüyüş yapıldı ve Ahilik Haftası etkinliklerine davet edildi.

 Kortej yürüyüşünün ardından Ticaret İl Müdürlüğü, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından Atatürk Anıtı önünde Şed Kuşanma Töreni düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende çelenk sunumu yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve bando eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

"Esnafın doğru kurallar ile üretim yapması gerek"

Törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi 850 yıl öncesine dayanan ahilik teşkilatının günümüzdeki meslek etikleri ve kurallarını belirlediğine değindi.

Esnafın doğru kurallar ile üretim yapması gerektiğini vurgulayan Vali Sezer, "Bizler vakıf ve esnaf medeniyetiyiz. Esnafın doğru kurallar üzerinde üretim yapması ve bunu geleceğe taşıması kolay değildir. Bizlere düşen yıllar geçse de ecdadın ortaya koyduğu medeniyet anlayışını bugün de aynı taşlar üzerinde yeniden inşa etmektir. Esnaf odalarımızın yapması gereken yeni yüzyılla bu alışkanlık ve geleneği birleştirmesi ve geleceğe taşımasıdır. Medeniyetlerin kurulması kolay değildir. Bizler de mirasçıları olarak bunlara sahip çıkmamız çok önemli" ifadelerine yer verdi.

Edirne'ye özgü mesleklerin yaşatılması gerektiğini aktaran Vali Sezer, mesleklerin gelecek nesillere aktarılmasının da son derece önemli olduğunu ifade etti.

"Ahilik geleneği 36 yıldır yaşatılıyor"

Törende konuşan ve ahilik geleneğinin 36 yıldır yaşatıldığını aktaran Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, usta, çırak ilişkisinin ahilik geleneğinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Mesleğin niteliklerinin ustadan kalfaya aktarılarak geleceğe taşındığını vurgulayan Gürkan, "36 yıldır ülkemizde yeniden canlandırılan ahilik geleneği, usta çırak ilişkisinin, birbirine el vermenin, birbirinden el almanın en önemli özelliklerinden birisi. Tabi ki hangi sanat, hangi zanaat, hangi meslek olursa olsun, sadece okullarda verilen akademik bilgiyle öğrenilmesi mümkün değil. Türk milletinin en bariz, en belirgin özelliklerinden birisi olan ustanın yanında yetişme, ustadan el alma ve geleneği devam ettirerek, ardından gelecek çırağına, kalfana bu mesleği devretme, bizim en güzel ve geleceğe taşınacak en iyi örneklerimizden, özelliklerimizden birisi" şeklinde konuştu.

Ahiliğin sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik, ahlak ile iç içe girmiş bir alaşımı olduğunu belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, "Ahi diye anılan kişi, kesin olarak bir sanat, ticaret veya bir meslek sahibidir. O bununla beraber olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir. Ekonominin en önemli yapıtaşları olan esnaf ve sanatkarların, tarih boyunca çok önemli etkileri olmuştur. Esnaflar sadece iktisadi manada değil, toplumun her durumunda ve kesiminde etkindirler" ifadelerine yer verdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Vali Sezer, Başkan Gürkan ve Esnaf Odası Başkanı Cingöz yılın ahisi seçilen 73 yaşındaki Erdoğan Bulut'a üzerinde "ahlak, adalet, devlet, akıl, ahilik" yazılı kuşağı takdim ederek beline bağladı.

Törende, yılın kalfası Süleyman Ocak ve yılın çırağı Ardahan Kurşun'a da plaket takdim edildi. Düzenlenen tören fotoğraf çekiminin ardından sonra erdi.

Özlem Ceylan