'Yağışların devam etmesini umut ediyoruz'

Geçtiğimiz yaz ve sonbahar aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle ekili tarım arazilerinden beklenen verimler elde edilememişti. Kasım, aralık ve ocak aylarında düşen yağışlar ise mevsim normallerinin altında kaldı. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bölgede etkili olan kar yağışının bir nebzede olsa tarım arazilerine iyi geleceğini fakat ilerleyen dönemde yağışların devam etmesini beklediklerini söyledi.

'Yağışların devam etmesini umut ediyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yaz ve sonbahar aylarında yaşanan kuraklık, tarım arazilerinde beklenen verimlerin elde edilememesine neden oldu. Kasım, aralık ve ocak aylarındaki yağışlar ise mevsim normallerinin altında seyretti.

Kuraklıkla mücadele eden çiftçiler, bu zorlu dönemde ekili tarım arazilerinden beklenen verimi alamamanın sıkıntısını yaşadı. Yağışların yetersiz olması, tarım ürünlerinin gelişimini olumsuz etkileyerek hasat döneminde düşük verime neden oldu.

Edirne’de hafta sonu etkili olan kar yağışı çiftçilerin yüzünü bir nebzede olsa güldürdü. Kar yağışı tarım arazilerinin üstünde örtü oluşturdu.

“Kar yağışı tabi katkı sağlayacak ama yeterli değil”

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, gerçekleşen yağışların mevsim normallerinin altında kaldığını söyledi.

Kar yağışının ekili arazilere çok iyi geldiğini belirten Öztürk, “Ocak ve şubat aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağış alınması gerekiyor ki ilkbaharda kuraklık problemi yaşanmaması için. Yağışlar kilo olarak mevsim normallerinin çok altında kaldı. Özellikle aralık ve ocak ayı çok kurak geçti. Düşen kar tabi katkı sağlayacak ama yeterli değil.” Dedi.

Öztürk, ekili buğdayların gelişiminin beklenin üzerinde devam ettiğini, yağış miktarlarının artması durumunda çok daha iyi olacağını kaydetti.

“Yağışların devam etmesini umut ediyoruz”

İlerleyen dönemde yüksek hava sıcaklığı veya soğukluğu yaşanmasının buğdayları olumsuz etkileyeceğinden bahseden Öztürk, “Gelişim şu an güzel ilerliyor. Beklediğimiz kar yağışı gerçekleşti. 4-5 senedir beklediğimiz kar yağışı gerçekleşmemişti bölgemizde. Sadece tarım arazileri için değiş barajlar içinde yağış gerekli. Yer altı suları ve barajların seviyesi çok düşük. Yaz aylarında içme suyu problemi de yaşayabiliriz. Hafta sonu düşen kar yağışı ekili arazilere iyi geldi. Yağışların devam etmesini umut ediyoruz.” Dedi.