Olası afetlerde görev almak üzere 42 gönüllünün eğitim süreci başladı

Edirne'de doğal afetler ve felaketlerde görev alacak olan mahalle afet gönüllüleri için eğitim süreci başladı. Alanlarında profesyonel olacak gönüllüler 1 yıl sürecek eğitim sürecinden geçecek.

Olası afetlerde görev almak üzere 42 gönüllünün eğitim süreci başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) gönüllülere yönelik eğitim programı başladı.

Edirne’de ve ülke genelinde olası depremin ardından arama ve kurtarma çalışmalarını daha etkili şekilde sürdürmek için mahallelerde afet gönüllülerinden oluşan ekipler görev alacak.

Bu kapsamında MAG/AMESAR bünyesinde gönüllü olacak ekip alanlarında profesyonel olarak yetiştirilecek.

Türkiye’de peşi sıra yaşanan felaketlerin ardından arama-kurtarma faaliyetlerinin önemi bir kez daha göz önüne çıktı.

Olası Marmara depremi sonrasında saha çalışmalarında önemli rol oynayacak arama kurtarma ekiplerinin artırılması için Edirne'de AFAD ve MAG/AMESAR iş birliğiyle 'Mahalle Afet Gönüllüleri' projesi hayata geçirildi.

Kentte 3 pilot bölgede uygulanacak proje için 42 kişi başvuruda bulundu. Gönüllüler AFAD İl Müdürlüğünde uzman eğiticiler tarafından eğitim görecek.

MAG/AMESAR İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, başvuru sürecinin ardından gönüllüler için eğitim sürecinin başladığını söyledi.

Gönüllülerin teorik olarak 36 saatlik eğitimin yanı sıra 220 saatlik pratik eğitim de alacağına değinen Aktaş, eğitimlerin 1 yıl süreceğinden bahsetti.

Süreç sonunda gönüllülerin arama-kurtarma çalışmalarına katılmaya hazır hale geleceğini belirten Aktaş, 6 şubatta yaşanan depremin ardından gönüllü sayısını artırmak için projeyi başlattıklarını iletti.

Halihazırda 19 arama-kurtarma uzmanıyla görev aldıklarını vurgulayan Aktaş, "Edirne'deki il temsilciğimizi 2019 yılında kurduk. İlk başta acil müdahale ekipleri olarak görev yapıyorduk. Mahalle bazında değildi çalışmalarımız, tamamen il genelinde gönüllülük esasına göreydi. 6 Şubat sonrası çalışmalarımız hız kazanınca bu yıl da Mahalle Afet Gönüllüleri projemizi hayata geçirdik. İlk başta 3 pilot mahalle olmak üzere daha sonrasında ilçelerimizle birlikte tüm mahallelerimize uygulayacağız. Özellikle 6 Şubat sonrası mahallede yaşayanların ne kadar önem kazandığını gördük. Bundan sonraki çalışmalarımız dolayısıyla mahalle özelinde devam edecek. 6 Şubat'ta kurumumuz da depremde görev yaptı. Edirne'den 19 gönüllümüz gitti. Şu anda ilk hedefimiz bu 19 gönüllüyü 100 gönüllüye çıkarmak, daha sonrasında da 500 gönüllüye çıkmak. Bu kapsamda vatandaşlar 36 saat teorik, 220 saat de sahada eğitim alacaklar. Sonunda mahalle afet gönüllümüz, profesyonel ekiple büyük afetlere gidip burada çalışmalara katılabilecek.” Dedi.

Derneğe 1,5 yıl önce katılan Trakya Üniversitesi öğrencisi Umut Varlı da özellikle afet durumlarında gönüllülük esasının önemini vurguladı ve şunları söyledi:

"Türkiye'de herkesin gönüllülük çalışmalarına katılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü olası bir olayda birlik ve beraberlik ihtiyacı duyulduğunda bu çok önemli hale geliyor. Bunun dışında sadece arama-kurtarmacı olmak değil afetzede olmak da yaşanabilecek bir durum ve bu şekilde ekiplere üye olarak gerçekten afet durumunda ne yapılacağını öğreniyorsunuz. Bu eğitimlerin de çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin buna çok ihtiyacı var, bu konuda eksik durumdayız. Çok fazla sayıya ulaşsak da profesyonel olmak çok farklı bu konuda. Bu konuda eğitimli olmak için herkesin üye olması gerekiyor"

Projede gönüllü olarak eğitim almaya başlayan Hamit Babayiğit ise ailesinin İstanbul’da yaşadığını ve olası Marmara depreminde elinden ne geliyorsa yapmak için hazır bulunmak istediğini aktardı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşananların acı verici olduğunu dile getiren Babayiğit, “6 Şubat'taki depremlerde evde oturup sadece izleyebildik ve bu insanın içini parçalayan bir durum. En azından orada insanlara yardım etmek, ufacık da olsa bir taş kaldırabilmek isterdik. Alacağımız eğitimler bu konuda bize profesyonel olarak işimize yarayacak" şeklinde konuştu.

Gönüllülerden Elif Gülhan da 6 şubatta yaşanan depremin herkesi olumsuz etkilediğini söyledi.

Olası Marmara depremini işaret eden Gülhan, “Önümüzde de olası bir Marmara depremi söz konusu, en yakın şehir olarak da biz varız. Bununla alakalı biraz da olsa birilerine yardımcı olabilmek istiyoruz. Bunun için bu eğitime katıldım. Bir can bile kurtarabilirsek bizim için büyük mutluluk olur" dedi.