Yabancı otlar, hububat üretimini olumsuz etkiliyor

Lalapaşa Ziraat Odası Taner Öztürk, hububat üretimi yapan çiftçilere önemli bir uyarıda bulunarak, yabancı otların tarım alanlarında ciddi sorunlara yol açtığını hatırlattı.

Yabancı otlar, hububat üretimini olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle buğday ve kanola ekili tarlalarda görülen karaçimen otunun, verim kaybına neden olduğu ifade edildi.

Yabancı otlar, hububatın verimini düşürüyor, ürünün kalitesini olumsuz etkiliyor ve tohumluk değerini azaltıyor. Özellikle erken çimlenip hızla gelişen bu ot türlerinin hububat tarlalarında yaygınlaşması, çiftçilerin ürün kaybını artırıyor.

Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri, çiftçilere düzenli olarak ekili arazilerini kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Yabancı otların erken fark edilerek mücadele edilmesi, hububat verimliliğini ve ürün kalitesini yükseltiyor.

Yabancı ot mücadelesi için tarım uzmanlarının önerilerine uygun ilaçlama ve kültürel uygulamaların yapılması, çiftçilerin karlı bir üretim yapmalarına katkı sağlayabiliyor. Ziraat Odas ekipleri, çiftçilerin bu konuda bilinçli ve dikkatli olmalarının, tarım sektöründe daha verimli bir üretim sürecini beraberinde getireceğini vurguluyor.

Lalapaşa Ziraat Odası Taner Öztürk, hububat üretimi yapan çiftçilere önemli bir uyarıda bulunarak, yabancı otların tarım alanlarında ciddi sorunlara yol açtığını hatırlattı.

Bazı bölgelerde karaçimen otunun görüldüğünü söyleyen Öztürk, “Özellikle kanola ekiminde sonra kanola tarlalarından gelen bir ot. Yaprak yapısı buğdaya benzediği için ayırt etmesi zor bir ot. İlaçla öldürülmüyor. İki mücadele şekli var, birincisi buğday ekildiği zaman çıkmadan buğdayın üzerine kullanılan bir cins ilaçlarla mücadele ediliyor. Bir de mart sonunda kullanılan bir ilaç var ama onun dışında öldürmesi çok zor.” Dedi.

Öztürk, çiftçiler tarlalarını çok sık kontrol etmesi konusunda uyarılarda bulunarak var olan ve şüphelenen tarlalarda ot körpeyken ilaçla müdahale edilmesi gerektiğini aktardı.

Çiftçilerin ay da bir tarlalarını kontrol etmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, “İlacı attıktan sonra ölü ölmediği de kontrol edilmeli. İlaç alınırken kontrol edilmesi gerekiyor çünkü piyasa öldürüyor diye ürünün muadilleri satılıyor. İlacı atıyorsun ama ilacı öldürmüyor bu yüzden çiftçiler ilacı alırken dikkat etmesi lazım. Çok çabuk gelişen bir ot ve bastırdığınız zaman o bölgede buğdayı öldürüyor. Öldürülse bile buğday geri gelmiyor. Çok kuvvetlenmeden öldürmek gerekiyor. Tarlaya gelmişse bir şekilde ot buğday ektikten sonra ilaçlar var bir de çıktıktan sonra mücadele etmek için kullanılan ilaçlar var. Sık sık kontrol edin dememizin sebebi ot kuvvetlendiği zaman buğdayı öldürüyor. Otu öldürsen bile buğday öldüğü için o bölge çıplak kalıyor.” Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun