Vali Sezer, 'Geçmişten gelen dostlukları arttırarak geleceğe taşıyacağız'

1. Uluslararası Balkan Sempozyumu çerçevesinde Balkan ülkelerinden gelerek Edirne'yi resmeden 25 ressamın Devecihan Kültür Merkezi'nde devam eden çalışmalarını inceleyen Vali Yunus Sezer, sempozyum başkanı ve ressamlarda eserlerle ilgili bilgi aldı.

Vali Sezer, 'Geçmişten gelen dostlukları arttırarak geleceğe taşıyacağız'

1. Uluslararası Balkan Sempozyumu çerçevesinde Balkan ülkelerinden gelerek Edirne'yi resmeden 25 ressamın Devecihan Kültür Merkezi'nde devam eden çalışmalarını inceleyen Vali Yunus Sezer, sempozyum başkanı ve ressamlarda eserlerle ilgili bilgi aldı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, “Balkan Ressamların Fırçasından Edirne Sergisi” öncesi Devecihan’da ressamların çalışmalarını inceledi.

Edirne Valiliği'nin hayata geçirdiği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu kapsamında Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirilecek.  Bu kapsamda kente gelen 8 ülkeden 25 ressam Edirne’deki güzellikleri resmediyor.Sempozyumda 'Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne' isimli çalıştay düzenlenecek.

Vali Sezer, Balkanlar'daki şehirlerin iş birliğini artırmak ve geçmişten gelen dostlukları arttırarak geleceğe taşımak adına Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu'nu kurduklarını ifade etti.

"Edirne'yi farklı bakış açılarıyla tuvallerine yansıttılar"

Vali Sezer, kültürden sanata, ticaretten sanayiye, eğitimden spora kadar birçok başlıkta çalışma gruplarını oluşturulduğunu ve bu grupların kendi programlarını yaparak bu sene içerisinde yapılacak işleri planladıklarını belirtti.

1. Uluslararası Balkan Sempozyumu'nun, platformunun da tanıtımı olacağını dile getiren Vali Sezer, "Edirne'miz hem ülkemiz hem de Balkanlar açısından sembolik öneme sahip bir şehir. Geçmişte de böyleydi bu, bugün de böyle. Dolayısıyla Edirne'mizin sanatsal olarak yansıtılması adına Balkan ülkelerinden ressamlarımızı yarınki program öncesinde burada misafir ettik ve Edirne'mizin farklı noktalarını farklı bakış açılarıyla tuvallerine yansıttılar. 07 Mart'ta da bu eserleri sergileyeceğiz." dedi.

"Sempozyuma İlber Ortaylı da katılıyor"

Prof. Dr. İlber Ortaylı ve dışişleri bakan yardımcısının da katılacağı sempozyum hakkında bilgilendiren Vali Sezer; “Sempozyumumuz var. Burada Balkanların dünü ve bugünü içerisine alan ve bu platformun nasıl çalışacağını ortaya koyacağımız, önemli konuklarımızın olduğu, önemli bir sempozyum düzenleyeceğiz. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Balkanlardan kendi alanlarında çok iyi noktalarda olan siyasetçilerimiz, akademisyenlerimiz var. 30’a yakın bildiri sunulacak. Bizim için çok kıymetli. Dışişleri Bakan Yardımcımız teşrif edip, programa katılacaklar. Balkan coğrafyası, çok geçişken bir coğrafya. İnsanların birçoğu mübadil durumdalar ve kökenleri bazılarının Türkiye’de bazılarının Balkanlardaki diğer ülkelerimizde. Bu iş birliğini, kardeşliği, dostluğu daha da ileriye götürmeyi planlıyoruz. Bu manada da bu ilk lansman programımız bizim için çok önemli. İnşallah bundan sonra da programlarımız devam edecek” ifadelerine yer verdi.

" Selimiye bahçesinde iftar programı planlıyoruz"

Vali Sezer, Balkanlar'a yönelik faaliyetlerinin ramazanda 10 noktadaki iftar programlarıyla süreceğini ifade etti. Selimiye’nin bahçesinde bir iftar programı olacağını aktaran Vali Sezer, balkan ülkelerinden gelecek 5 bin kişiyi ağırlayacaklarını belirti.

Ticaret ve sanayi odaları ile iş adamlarının buluşmasını Edirne'de gerçekleştireceklerini söyleyen Vali Sezer, "Dışişleri Bakanlığımızın uygun görmesiyle Balkan ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısını ilerleyen günlerde burada gerçekleştirmeyi umuyoruz. Balkanlar'dan bin 500'e yakın gencimizi burada misafir edeceğiz bu yaz itibariyle. Hem Edirne'mizi hem de bölgeyi tanıyacaklar. Değişik ülkelerden gelip burada misafir olacakları için geleceğe de bir kalıcı dostluk ve iş birliğini de böylece aktarmayı amaçlıyoruz" dedi.

Amatör lig kurmayı amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Vali Sezer, “Bir amatör lig kurmayı düşünüyoruz Balkan şehirleriyle ilgili. Bununla ilgili Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyor. Buradaki karşılaşmalar da başladı. En son kadın futbol spor kulübümüz Balkanlardaki ülkelere gitti ve 8 Mart’ta de burada küçük bir turnuva yapılacak ve diğer branşlarda da devam edecek. Bizim hedefimiz, Edirne’yi merkeze alarak, burası gerçekten Balkanların başkenti gibi görülüyorsa, tarihi misyonunu aktif hale getirmek. Tarihi misyonuna yakışır programları Edirne’yle buluşturmayı amaçlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Burcu Temel