Uzmanından uyarı: 'Uydurma diyet listelerine dikkat!'

Bayramdan sonraya ertelenen zayıflama-diyet niyetlerinin uzun bir tatil sonrası ve hava sıcaklıklarının birden artması ile birlikte panik haline dönüşmüş olabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yaza sağlıklı girmek için doğru yöntemlerle zayıflanması gerektiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından uyarı: 'Uydurma diyet listelerine dikkat!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaza formda girmek isteyenler diyete şimdiden başladı. Uzmanlar, yaza sağlıklı bir başlangıç için doğru diyet yönteminin büyük önem taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte diyet sezonu da açıldı. Hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde beslenme düzeninizi ayarlayarak yaza formda bir başlangıç yapmak isteyenler zayıflamak için arayışa başladı.  Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, bu dönemde öncelikle yaza zayıf girmek uğruna uygulanan uydurma ve şok diyetlerden uzak durulması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Panik halinin kısa sürede mucizeler vadeden sağlıksız yolları cazibeli hale getirebileceğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, Tek çeşit sebze veya meyve ile yapılan detokslar, zayıflatan çaylar, macunlar, tozlar, kısa sürede çok sayıda ağırlık kaybı hedefleyen uydurma diyet listelerinin sayısının artacağı döneme girildiğini aktardı.

"Bir denemekten ne çıkar demeyin!"

Uzun sürede alınan kiloların, kısa sürede kaybolması dileğinin gerçeklikten uzak olduğunun farkına varılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bir denemekten ne çıkar diyerek sağlık-zaman-para kaybetmeden, makul ve sağlıklı yolları tercih etmelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı kiloda olmayı amaçlayan diyetlerin/uzmanların zaman ve rakamsal hedefleri ön plana çıkarmaması heyecansız ve uzun bir yol gibi görünebilir. Uzmanla çalışmak pahalı ve yorucu gelebilir fakat, daha sonra misli ile geri alacağınız kilolar yerine kalıcı ve doğru şekilde zayıflamak çok daha ekonomik ve az zamanlı olacaktır. Sağlığınızdan tasarruf etmeden, mucizeler peşinde koşmadan ulaşılabilir, uygulanabilir ve sürdürülebilinir hedefler ile ağırlık kaybetmenizi tavsiye ederim" ifadelerine yer verdi.

"Sağlıklı kilo verme yöntemleri nelerdir?"

Sağlıklı kilo verme yöntemlerine ilişkin tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt,"Günde kaç öğün beslenmek size iyi geliyor bunu belirlemek iyi bir başlangıç olacaktır. Zorunlu ve mutlaka yapılması gereken bir öğün yok, sizin hangi öğünlere ihtiyaç duyduğunuz diye bir gerçek var. Zayıflama amacınız varsa, hareket ettiğiniz zamanlarda beslenmeli, hareketin kısıtlı olduğu gece saatlerinde yememelisiniz. Gün içinde öğünler arasında kısa süre aralıklarıyla atıştırmamalı ve akşam mümkün olan en erken saatte yeme olayını bitirmelisiniz" dedi.

Öğünlerin protein-yağ-karbonhidrat-lif dengesinin ihtiyaca göre planlanması, abur-cubur, şeker, hamur işi gibi diyet sabotajcılarında daha kolay uzak durulmasını sağlayacağını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, Meselenin hiçbir şey yememek değil, doğru yiyecekleri yeterli miktarda almak olduğuna değindi.

"Günlük su tüketimini arttırmalısınız"

Günlük su tüketiminin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yetersiz su içmek bazen açlıkla karışıp ihtiyacınızın olmadığı yiyecekleri yemenize sebep olabilir, vücudunuzun ödem tutmasına dolayısıyla tartıda mutlu etmeyen sayılarla karşılaşmanızı sağlayacaktır. Gün içinde çay-kahve-şekerli içecek tüketimi yerine su içmeyi arttırabilirsiniz" dedi.

"Günlük hareketinizi arttırın"

Günlük hareketlerin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Mutlaka bir spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz, akşam yemeğinden sonra yürüyüşe çıkmak, günlük işlerinizi yaparken daha fazla yürümeye, merdiven çıkmaya özenmek bile günlük aktivitenizi arttıracaktır" dedi.

Bırakmak istenilen  sağlıksız alışkanlıklar ve yerine koyulmak istenen sağlıklı alışkanlıkların belirlenip çizelge oluşturularak günlük tutmanın motivasyonu yükselteceğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, bu durumun kendine güveni ve zayıflamaya olan inancın artmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Burcu Temel