Uzmanından uyarı: Teknoloji bağımlılığı obeziteye yol açabiliyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonu kullanımında yaş seviyesi oldukça düştü. Neredeyse her çocuğun elinde telefon görmek mümkün hale geldi. Çocukların yemek yerken cep telefonuyla oynamasına ya da televizyon karşısında yemek yemesine izin vermek, obeziteye yakalanmalarına neden olabildiğini belirten Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, ailelere uyarılarda bulundu.

Uzmanından uyarı: Teknoloji bağımlılığı obeziteye yol açabiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilgisayar ve ekran başında geçirilen zaman, hızlı tüketilen yüksek kalorili gıdalar ve hareketsizlik gibi yaşam tarzları obeziteye yol açabiliyor. Bu konunun büyük öneme sahip olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin uyarılarda bulunuyor.  Teknoloji kullanımının yaygınlaşmasının bağımlılıkları da beraberinde getirdiğini belirten Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Televizyon, internet kullanımı, mobil oyunlar, sosyal medya bağımlılığı gibi birçok tanımın literatüre girdiğini ve üzerinde çalışmalar yapıldığını aktardı.

Teknolojinin doğru kullanımı ve bilgi düzeyinin arttırılmasıyla risklerin en aza indirilebileceğinin düşünüldüğünü belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, ancak çocuklar ve ergenlerde birçok sağlık sorununun ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

"Ekran başında geçen sürede sağlıksız atıştırmalıklar tüketiliyor"

Ekran başında geçen sürenin artmasıyla fazla miktarda enerji değeri yüksek sağlıksız atıştırmaların tüketildiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt,  "Yemeklerde porsiyon kontrolünün sağlanamaması, beslenme dengesinin bozulması, yetersiz fiziksel aktivite, depresyon,anksiyete, uyku problemleri, dikkat eksikliği, metabolik hızın düşmesi ve gıda reklamlarına maruz kalma ile obezite riski artmaktadır. Yapılan çalışmalarda boş vakitlerinde internet kullanmayı tercih eden ergenlerin beden kitle indeksi değerlerinin daha yüksek olduğu ve daha az fiziksel aktivitede bulundukların belirlenmiştir. Tüm bu sorunların teknolojinin obezite açısından risk oluşturduğu yapılan birçok çalışma ile de desteklemektedir.  Bu sorunlar obezite ve buna bağlı kronik hastalıkların gelişimi açısından risk faktörleridir" ifadelerine yer verdi.

"Çocukluk döneminde doğru ve sağlıklı alışkanlıklar kazandırılmalı"

Yetişkinlikte sağlığın korunması için çocukluk döneminde doğru ve sağlıklı alışkanlıkların kazanılması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt,  Bu nedenle teknolojinin kullanımının doğru şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığına değindi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bebeklik döneminden itibaren ekrana maruz kalma süresinin kontrol altına alınması ve 2 yaş altı çocukların ekran görmemesi gerektiğinin önerildiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ebeveynlerin ve çocukların teknoloji kullanımı konusunda bilgi düzeylerini arttırmaları çocukların yatak odalarında ve yemek yenilen yerlerde televizyon, internet veya benzeri ürünlerin bulunmaması gerekiyor.  Obozite ile mücadele açısından fiziksel aktivite artırıcı uygulamaların arttırılması çocukların hem fiziksel hem sosyal yönünden gelişebilmesi adına spor veya sanat branşlarına veya fiziksel aktiviteyi arttıracak faaliyetlere yönlendirilmesi sürdürülebilir arkadaşlık ortamları desteklenmelidir"  şeklinde açıklamada bulundu.

Çocuklar söz konusu olduğunda obezite tedavisi için ilaç, cerrahi yöntemler veya zorlayıcı ve kısıtlayıcı diyet programlarından söz edilemeyeceğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Başkurt,  Çocuğun doktor ve diyetisyen kontrolünde uygun bir beslenme ve egzersiz programıyla zayıflatılması gerektiğini belirtti.

"Bazı gıdalara sınırlama getirilmeli"

Fastfood tarzı beslenme ve hazır gıdaların tüketimine sınırlama getirilip yerine sebze meyve yeme alışkanlığı kazandırılmasının daha doğru olacağını aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Şekerli yiyecek ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Daha fazla hareket etmesi teşvik edilmelidir, ilgi duyduğu bir spor dalına yönlendirilmelidir. Televizyon veya bilgisayar kullanımına sınırlama getirilip, televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığı bırakılmalıdır. Öğünler atlanmamalı, her öğünde yeterli ve dengeli bir düzen sağlanmalıdır. Şeker ve tuz tüketimine dikkat edilmelidir" dedi.

Çocuklar için ‘yesin kilo alsın, hasta olmasın’ veya ‘çok zayıf, hasta olur’ düşüncesinin yanlış olduğunun çok açık bir gerçek olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Vücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı olarak giderek artan obezite, özellikle çocuklarda çok ciddi bir sağlık sorununa dönüşüyor. Besinler aracılığıyla alınan fazla enerji miktarının ve yetersiz fiziksel aktivite sonucunda ortaya çıkan obezitenin, geç kalınmadan tedavi edilmelidir.Ebeveynler için kilo bir sağlık göstergesi olarak kabul edilse de obezite, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde oldukça etkili olumsuz bir role sahip. Dolayısıyla kilosu normalin üstünde olan çocuklar mutlaka uzman bir doktora ve diyetisyene götürülmesi ve sağlıklı beslenme davranışları kazandırılması gerekmektedir" şeklinde açıklamada bulundu.

İpek Esma Çeşme