Uzmanından uyarı: 'Kışın da cilt bakımı ihmal edilmemeli'

Ani hava değişimlerinin yaşandığı mevsim geçişlerinde ciltte çeşitli problemler oluşabiliyor. Cildi yazın olduğu gibi kış boyunca korumak ve önlem almak da oldukça önemli.  Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında ciltte pullanma, renk bozulmaları ve nem kaybı yaşanabiliyor. Vatandaşlara bu konuda uyarıda bulunan Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım,kış aylarında cilt bakımına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Uzmanından uyarı: 'Kışın da cilt bakımı ihmal edilmemeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Soğuk hava cildimizi de olumsuz etkiliyor"

Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesine bağlı olarak ciltteki nem oranının da düştüğünü belirten Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım, "Soğuk kış günleri, genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Soğuk hava cildin dış katmanını etkileyerek cildi daha kalın ve kırılgan hale getiriyor. Kış aylarında daha hassas hale gelen deri, soğuk havalarda kan dolaşımının da yavaşlaması sonucunda kuruyabilir. Cildi koruyan doğal bariyer tabakanın bütünlüğü bozulmakta, yağ oranı düşmekte ve ciltte olması gereken su oranı azalmaktadır. Cildi nemlendirmenin önemli olduğu soğuk havalarda, cilt tipine uygun nemlendiricilerin kullanılması öneriliyor" ifadelerine yer verdi.

"Cildin ihtiyaç duyduğu nemi korumak önemlidir"

Kış aylarında nem oranının düşmemesi gerektiğini söyleyen Dermokozmetik Kayrım, “Soğuk hava, ciltteki koruyucu bariyerin zayıflamasına ve nem kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanarak cildin ihtiyaç duyduğu nemi korumak önemlidir. Kış aylarında yoğun ve yağlı nemlendiriciler tercih edilebilir. Her gün duştan sonra rutin cilt tipimize göre nemlendirmemizi yapmalıyız. Atopik ciltlerin kesinlikle kremsiz bir gün geçirmemeleri gerekiyor. Yoğun bir nemlendirici ve hücre yenileyici ve nemi tutma özelliği olan kremler kullanılması gerekiyor” Dedi.

Yaz aylarında olduğu gibi kışın da cilt bakımının ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kayrım, “Cilt sağlığının korunmasının ilk basamağı olan temizlemede önemli olan banyo yaparken sıcak su kullanılmamasıdır. Çok sıcak su cildin doğal yağ tabakasını bozar ve cildi daha kuru hale getirir. Bunun yerine ılık su tercih edilmelidir. Her banyo sonrası cilt tipine uygun olacak şekilde nemlendiricilerin kullanılması gerekir. Tüm vücut krem, losyonlar ile nemlendirilmelidir. Yine yağ bazlı yoğun nemlendiriciler kışın daha çok tercih edilebilir. Kışın dudaklarda da kuruluk, çatlama, kabuklanma gözlenebilir. O yüzden dudakların da nemlendirilmesi önemlidir” ifadelerine yer verdi.

"Günde 2 defa yenilenmeli"

Günde iki defa nemlendirici sürülmesinde fayda olduğunu söyleyen Kayrım, “Yağlı ciltler soğukta daha az yağlanırken, normal ciltler kuruyor, kuru olan ciltlerse ağrı hissettirecek kadar hassaslaşabiliyor. Özellikle kuru ve hassas bir cilde sahip kişiler kış aylarında temizleyici olarak süt, losyon tercih edebilir ve yağlı nemlendirici yüz kremleri cilt bakımınızın vazgeçilmezi olabilir. Karma, yağlı bir cilde sahip kişiler de yoğun nemlendiricili ürünler kullanabilir. Cilt tipinin ne olduğuna bakılmaksızın günde minimum iki kez cildi nemlendirmek gerekir” dedi.

Her cilt tipine göre nemlendirici bulunduğunu belirten Kayrım, Kuru, nemli, karma ciltler için ayrı nemlendiriciler olduğunu ve bu nemlendiricilerin her cilt tipine göre farklı uygulanması gerektiğini aktardı.

Yağlı ciltlerin bile bu soğuk havalarda çok fazla neme ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kayrım,  "Soğuk havalar ciltlerde kuruluk oluşturuyor. Cildimizi kurutmamamız gerekiyor eğer kurutursak kılcal damarlar yüzeye çıkıyor, nemsizlik, kızarıklık ve pullanma meydan geliyor. Nemsiz bir cilt sivilceye sebep oluyor. Daha sağlıklı ve daha bakımlı bir cilt oluşması için bu soğuk aylarda cilt sağlığını korumak için cildimizi nemli tutmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

"Bol su içmek nem oranını arttırıyor"

Bol su içmenin nem oranını arttırdığına dikkat çeken Kayrım,  “Cilt tipine uygun nemlendirici yardımı ile cildin ihtiyaç duyduğu nemi muhafaza etmesi sağlanmalıdır. Yaz mevsiminde yağsız ve su bazlı nemlendiriciler kullanılması daha uygunken, kış aylarında daha yoğun ve yağlı nemlendiriciler kuruyan cildi korumada daha faydalı olacaktır. Gün içerisinde tüketilen su miktarı oldukça önemlidir. Yaz ve kış yeterli miktarda su içmek yalnızca cilt için değil tüm vücut sağlığı için hayati derecede önemlidir. Kış mevsiminde havanın nem oranı azaldığı için nemlendirici kullanmanın yanında bol su içmek cildin nem oranını artırmada çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşlara sağlık bakanlığı onaylı nemlendirici kremleri kullanmaları yönünde uyarıda bulunan Kayrım, gelişigüzel kullanmak yerine mutlaka bir uzmana danışarak  nemlendirici seçmek gerektiğini aktardı.

Yağlı bir cilde sahip olan bir kişinin gliserinli bir nemlendirici kullanması durumunda sivilce olarak geri döndüğünü belirten Kayrım,  "Bu durumda eczanelere gelerek bizlere danışıyorlar. O yüzden daha bilinçli ve hekimlerimiz tarafından onaylı nemlendiriciler kullanılmalı. Marketlerden 4- 5 tane alınacağına bir tane medikal ürün alıp kullanmalarını tavsiye ediyorum.  Nemlendiricilerin içerisinde ki doku ve emilim çok fark ediliyor. Vatandaşlar bu konuda daha dikkatli olmalı bizlere danışarak nemlendirici almalılar" ifadelerine yer verdi.

İpek Esma Çeşme