Tarihi han ve hamam restore edilecek

Edirne'de Selimiye Meydanı'nda bulunan tarihi Havlucular Hanı ve Mezit Bey Hamamı'nın restorasyonuna gelecek ay başlanacak.

Tarihi han ve hamam restore edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mezit Bey tarafından 1441 yılında inşa ettirilen han ve hamamın olduğu alanda incelemede bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İki tarihi eserin restorasyon sürecinin gelecek ay başlayacağını belirten Sezer, ihalesinin yapıldığını duyurdu.

Sezer, Edirne’ye değer katacak çalışmaların devam edeceğini söyledi ve şunları kaydetti:

"Selimiye Meydanı çevre düzenlememiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından yakın zamanda tamamlandı. Meydanın yanında bulunan Havlucular Hanı ve Mezit Bey Hamamı'nın projesi bekliyordu. Burayı da bakanlığımızın destekleriyle Edirne'ye yakışır bir şekilde yapacağız. Han ve hamamdaki restorasyon çalışmaları, Selimiye Camisi'nin restorasyonuyla aynı zamanda bitecek. Böylece bütünsel olarak Selimiye'nin bahçesi ve çevresi düzenlenmiş olacak. İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapıldı. İnşallah en kısa zamanda buranın çevre düzenlemesi ve restorasyonu tamamlanacak. Burası çok tarihi bir lokasyon. Halihazırda burada işletmelerimiz var. Onlar da yeni düzenlenen alanda ilimize hizmet etme imkanı bulacaklar. Esnafımız bu haberi bekliyordu. Kentimize hayırlı olsun."

Tarihi Havlucular Hanı’nda esnaf olan Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı ve Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar ise restorasyon çalışmaların bölgeye ayrı bir değer katacağından bahsetti.

Hanın ve hamamın turistler için bölgede ayrı bir uğrak noktası olacağını vurgulayan Dinar, “Vali Sezer bizlere çok güzel müjdeler verdi. Dünyanın göz bebeği Selimiye Meydanı'nda çalışmalar tamamlandı, göze batan han ve hamamımız kalmıştı. Handa 50'ye yakın arkadaşımız var, farklı dallarda esnaflık yapıyor. Çalışmalar tamamlandığında burası daha çok rağbet görecek." Şeklinde konuştu.

Esnaf Nejat Yavuz da Edirne Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına restorasyon haberinden dolayı teşekkür etti.

Yavuz, çalışmaların turizm sezonuna kadar tamamlanmasını temenni etti.

Havlucular Hanı

Selimiye Meydanı’nda bulunan Havlucular Hanı Mezit Bey tarafından 1441 yılında yaptırıldı. Handa bir zamanlar solaklar çok olduğu için “Solaklar Hanı” olarak anılmıştır. Daha sonraları bu handa astarlık ve pamuklu kumaşlar dokunmaya başlanmıştır. Bundan dolayı da “Astarcılar Hanı” olarak anılmaya başlamıştır. Son olarak ise havlu dokunan ve havlu satılan bir hana dönüşünce “Havlucular Hanı“ olarak anılmıştır.

Mezit Bey Hamamı

Kesme taş ve tuğladan tek hamam olarak yapılan hamam soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiş olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Hamam bir gün kadınlara bir gün de erkeklere hizmet vermiştir. Edirne hamamları içinde en sade olanı olan hamam, kesme taş ve tuğladan, kubbeli ve tonozlu bir yapıdır. Soyunmalık kısmı ahşap tavanlı olup doğu tarafından girilmektedir. Gayet basit olan dikdörtgen soyunmalığın batı duvarındaki kemerli bir kapı ile küçük soğukluğa geçilmektedir. Soğukluk, iki yandan yükselen tonozlar üzerine oturan kubbe ile kapanmıştır. Güney kenarda dışa doğru çıkıntı teşkil eden tuvaletler yer almakta, kuzey yanda ise aynı zamanda bir kapı ile de sıcaklığa açılan kubbeli bir hacim bulunmaktadır. Ortada büyük bir pandantifli bir kubbenin örttüğü sıcaklık iki yandan basık beşik tonozlu eyvanlarla genişlemekte ve enine dikdörtgen plan teşekkür etmektedir. Batı kenar ortasında üçgen niş üzerinden geçilen kubbeli iki halvet hücresi ile nihayet bulmaktadır. Türk üçgenleri ile kubbeye geçilen bu kubbelerin arkasında birer buhar penceresi ile halvete açılan sıcak su sarnıcı yer almaktadır.

Doğukan Vurgun