Uzman Diyetisyen Başkurt,uyardı: 'Fayda ararken sağlığınızdan olmayın!'

Havaların soğuması ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte soğuk algınlığı da yaygınlaştı. Kış hastalıklarından korunmak isteyen vatandaşlar çareyi bitki çaylarında ararken uzmanlar da bitki çayı tüketimi uyarıda bulunuyor. Bitki çayı tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamada bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, demlenen bitki çayını daha faydalı hale getirmenin de püf noktalarını anlattı.

Uzman Diyetisyen Başkurt,uyardı: 'Fayda ararken sağlığınızdan olmayın!'

Havaların soğuması ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar çareyi bitki çaylarında buluyor. Ancak bitki çayları da hastalıklara ve belirtilere göre faydalı olduğu kadar zararlı da olabiliyor. Uzmanlar, her bitki çayının her hastalığa iyi gelmediği gibi fayda ararken sağlığınızdan olmayın diyerek uyarıda bulunuyor. Çayların bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden birisi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Birçok insanın bitkileri su içerisinde kaynatarak, ya da demleyerek hazırladıkları özütleri sağlıklarını korumak, kendilerini daha iyi hissetmek ya da hastalıklarını tedavi etmek amacıyla binlerce yıldır uyguladığına değindi.

“Hiçbir bitki çayı tek başına şifa veya mucize değildir”

Hiçbir bitki çayının tek başına şifa veya mucize olmadığına dikkat çekenUzman Diyetisyen Selin Başkurt,“İçerisinde barındırdığı fitokimyasal bileşenler, mineraller ve vitaminler fayda sağlamaktadır. Hiçbir bitki ya da çay yağ yakımını direkt olarak sağlamaz! Sadece sindirim sistemini rahatlatıcı, fazla ödemi atıcı veya metabolizmayı kısa süreli düşük düzeyde hızlandırıcı etki sağlayabilir. Sağlıklı bir bedeni, tam bir iyilik halini, doğanın bize verdiği mucizevi sağlıklı besinleri bir arada yeterli ve dengeli tüketerek sağlayabiliriz” dedi.

“Soğuk algınlığına karşı 3 asker”

Kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarının yaygınlaştığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, adaçayı,ekinezyaveıhlamurun tam zamanı olduğunu söyledi.

Açıkta satılanya da evde kurutulmuş bitkiler yerine poşet bitki çaylarının hem pratik hem de hijyen açısından daha güvenilir olduğunu söyleyen Başkurt, bitkinin kurutulma, ambalajlama ve saklama koşullarının uygun olmaması patojen mikroorganizmalara zemin hazırladığına dikkat çekti.

Kullanılacak suyun sıcaklığına( kaynar olmamalı, 80 °C olmalı!) ve kapaklı bir demlikte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Uzman Diyetisyen Başkurt,Kapağı kapalı olan bir demlikte ve demleme süresince kapalı olması koşuluyla etkili bileşenlerin uçarak kaybının önlenebileceğini ifade etti.

Bitki çayını şekerle tüketmek yerine limon, tarçın kabukları, karanfil ve biraz bal ile lezzetlendirilebileceğini öneren Uzman Diyetisyen Başkurt, hangi bitki çayının hangi hastalığa iyi geldiği hakkında açıklamada bulundu.

EKİNEZYA

Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmak ve tedaviye amaçlı yararlanılan ekinezya bitkisinin 5-10 dakika demlenip günde 2-4 fincan tüketiminin faydalanmak için yeterli olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, “Bu bitkinin faydalı olabilmesi için öncelikle güvenilir kalitede ekinezya ürünü seçilmeli, önerilen miktarda kullanılmalı aksi halde alerjik etkileri görülebilmektedir. Bu da paketli ürün kullanımının önemi bize kanıtlar niteliktedir” dedi.

ADAÇAYI

Soğuk havalarda antiseptik özelliği ile ağız ve boğaz enfeksiyonlarında etkili olduğu bilinen adaçayından tam anlamı ile faydalanmak için 5-10 dakika demledikten sonra hemen tüketilmesi gerektiğini söyleyen Uzman DiyetisyenBaşkurt,bu süreyi aşan adaçayının kesinlikle tüketilmemesiuyarısında bulundu.

Hamilelik döneminde tüketilmesinin önerilmediğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, hamilelerin doktora başvurmadan kafalarına göre bitki çayı tüketmemesinde fayda olduğunu da hatırlattı.

IHLAMUR

Soğuk algınlığı hastalıklarının en rahatsız edici tarafı inatçı öksürükte ilk akla gelen “ıhlamur çayı” içmenin faydalı olacağını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt“Ihlamur çiçeğinin boğazdaki tahrişleri önleyici, iltihap giderici, ağrı kesici ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri ile bu mevsimin olmazsa olmaz çaylarındandır. Sıcak su ile 15 dakika demledikten sonra içilebilir. Tüketiminde özel bir risk bulunmamaktadır”dedi.

KUŞBURNU

Kış aylarının bir başka vazgeçilmezi olan kuşburnunun, yüksek antioksidan kapasitesi ve C vitamini deposu içerdiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, bu içeriği sayesinde kanserden koruyucu ve bağışıklık sistemini destekleyici etkisi ile metabolizmaya faydasının çok olduğunu ifade etti.

YEŞİL ÇAY

En çok konuşulan yeşil çay üzerine yapılan bilimsel çalışmalara göre, yüksek antioksidan kapasitesi ile kansere karşı koruyucu, bağışıklık sistemini destekleyici, kan şekeri düşürücü ve kolesterol seviyenizi düşürücü,fazla ödeminizi atıcıve hatta yaşlanmayı geciktirici etkileri bulunduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu mucizevi özelliklerinden yararlanmak için günde 2 fincan yeşil çay ile ara öğünlerinizi çeşitlendirebilir, daha fazla tüketiminin zararlı olacağını unutmamak gerekir. Özelikle tansiyon ve kalp damar hastaları için dikkatli kullanım ile günde 1-2 fincan tüketilmesi önerilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan