Üniversite öğrencilerinin ulaşım kartı çilesi başladı

Trakya Üniversitesi'nde 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Edirne'ye gelen öğrencilerin Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) öğrenci indirim kart başvuru çilesi başladı.

Üniversite öğrencilerinin ulaşım kartı çilesi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplu Ulaşımda kullanılan ETUS kart alabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren ETUS bürosunun önüne gelen öğrenciler, sıralarını kaybetmemek için aç- susuz kalmayı bile göze alıyor. Saatlerce kuyrukta bekleyen öğrenciler, sıcak havaya rağmen güneşin altında sıraya girdi.

Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin yanı sıra, kart yenileme işlemleri nedeniyle de ETUS Bürosu, en kalabalık günlerini yaşıyor. Ulaşım kartı almak için sıraya giren öğrenciler, Edirne'de ulaşımın pahalı olmasından yakınıyor.

"1 saat sıra bekledik ulaşım çok pahalı"

Gaziantep'ten gelen Sabriye Demir, "Arkadaşlarla birlikte ulaşım kartı çıkarmak için geldik. 1 saattir sırada bekliyoruz. Ulaşımda otobüsler aslında standart ama fiyatlarını pahalı bulduk. Edirne güzel ve küçük bir şehir. Burada sadece ETUS kullanılıyor sanırım. Ulaşım araçları var mı bilmiyoruz. Bizim orada üniversite içinde devlete ait otobüsler vardı. Onlardan olursa bizim için daha iyi olur" ifadelerine yer verdi.

"İstanbul'a göre gayet pahalı  geldi"

İstanbul'dan gelen Nazar Gökdemir, "Trakya Üniversitesi'ni kazandım. Bugün de öğrenci kartımı çıkarmaya geldim. 1 saattir sıranın bize gelmesini bekliyoruz. İstanbul'a göre gayet pahalı  geldi. Tam 8, 75. Biz de öğrenci kartımız olmadığı için tam ödedik. Öğrenci de pahalı. 4,75 ödüyorlar. Her gün bu yolu gelmek zorunda kalsak pahalı olacak bizim için. Öğrencilerin bütçesine göre ayarlanabilir. İstanbul gibi metropol bir şehirden geldim. Orada daha uygun diyorum. Burayı daha uygun sanıyordum. Öğrenci şehrine göre ayarlanmalı" ifadelerine yer verdi.

"Ulaşım daha uygun olabilir"

Bursa'dan gelen Zehra Çetinkaya, "Öğrenci kartı çıkarabilmek için yaklaşık 25-30 dakika gibi bir süre kuyrukta bekledik. Bizden sonra gelip daha uzun süre bekleyenler de var. Sıra baya uzun. Genel olarak beğendim. Biraz ulaşım pahalı. Daha uygun olabilir. Ama insanları sıcak kanlı yabancılık çekmedim. Otobüste ulaşımı biraz daha uygun fiyata indirebilirler. Belediye otobüsü daha uygun olur bizim için de güzel olur" dedi.

"Burada ulaşım dolmuşla otobüs karışımı gibi"

Samsun'dan gelen Seval Boyracı, "45 dakika falan sırada bekledik. Ulaşım Samsun'a göre daha pahalı. Öğrenci 3 buçuktu Samsun'da. Burada tam da pahalı. Burada dolmuşla otobüs karışımı gibi belediye otobüsü olabilir. Üniversite içi ulaşım vardı. Burada tamamı olarak var. Şartlar daha iyileştirilebilir" dedi.

"Ulaşım gereksiz pahalı"

Tekirdağ'dan gelen Barış Şahin, "15-20 dakika bekledik. Günde birden fazla kez dolmuş kullanmam gereken zamanlar oluyor. Öğrenci olduğumuz için indirimli kart çıkarmak için sıraya girdik. Nakit olarak zor duruma düşürüyor. Ulaşım gereksiz pahalı" dedi.

Rize'den gelen Enes Can Efiloğlu, ulaşım fiyatlarının gereksiz olduğunu söyledi.

"Uzun süre kuyrukta bekledik"

Sena Yeşilçimen, "Uzun süredir kuyrukta bekledik. Çok sıra vardı. Fiyatlar pahalı 9 lira olmuş. Otobüsler de küçük ulaşımın değişmesini isterim. Otobüslerin de arttırılmasını isterim. Burada kart çıkarmak için sıraya girdik. 09.00-16.00 arasıymış. Öğrenciler dersten çıkıp gelmek zorunda kaldılar" dedi.

 İstanbul'dan gelen İlayda Aynur, "Burada fiyatlar İstanbul ile hemen hemen aynı. Daha uygun olmasını istiyoruz. Öğrenci olduğumuz için bütçemiz kısıtlı bizi çok etkiliyor. Ulaşım olarak zorlanıyorum" dedi.

Öğrencilerden belediyeye çağrı

Tekirdağ'dan gelen Ali Tunca Şahin, "Edirne'nin bu sorunu her sene olan bir şey.  Burada hep sıra oluyor. Öğrenciler belli süre kart çıkarana kadar okula giderken fazla para vermek zorunda kalıyorlar. Buradan Edirne Belediyesi'ne sesleniyoruz. En azından 1 haftalığına da olsa yerleşkelere kart çıkarma noktası kurulsun. Öğrenciler mağdur olmasın. Yarım saat oldu arkadaşlarla beraber bekliyoruz.Burada ulaşım diğer şehirlere göre daha pahalı. Tekirdağ'da öğrenci 3 buçuk lira. Burada 4. 75. Bu fiyatlar konusunda öğrencilere yardım edilmeli. Belediye ya da hangi merci ise gerekeni yapsın istiyoruz" dedi.

Ulaşım kartı için çıkarmak isteyen üniversite öğrencilerinden bir adet fotoğraf,  öğrenci belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, evde kalanlarda ikametgâh belgesi (Edirne iline ait), yurtlarda kalanlardan da yurtlarından yazı, isteniyor. Evrakları eksik olan öğrenciler ise, kırtasiyenin yolunu tuttuktan sonra tekrardan aynı sıraya giriyor.

Özlem Ceylan