Uluslararası öğrenciler, Sadık Ahmet filminde bir araya geldi

Edirne Valiliği Balkan İşbirliği Platformu'nun destekleriyle kentteki bir alışveriş merkezinde bir araya gelen uluslararası öğrenciler, Batı Trakya Türklerinin davasını temsil eden Dr. Sadık Ahmet filmini izledi.

Uluslararası öğrenciler, Sadık Ahmet filminde bir araya geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin demokratik hakları için yıllarca mücadele veren merhum Dr. Sadık Ahmet'in hayatını anlatan ve çekimleri Edirne'de yapılan “Sadık Ahmet” filmi, 2 Şubat itibariyle Türkiye’de beyazperdede izleyiciyle buluştu. Batı Trakyalı Müslüman Türklerin efsanevi lideri Dr. Sadık Ahmet'in hayatı ve uğruna savaş verdiği mücadelenin etkileyici hikayesini beyazperdeye taşıyan film, yoğun ilgi görüyor.

Batı Trakya Türklerinin davasını temsil eden Dr. Sadık Ahmet filmini 15 farklı ülkeden toplamda 130 uluslararası öğrenci birlikte izledi. Uluslararası Balkanlar Derneği,YTB Edirne Koordinasyon Ofisi ve Edirne Batı Trakya Öğrenci Birliği (BATÖB) işbirliğiyle yürütülen programda, öğrenciler çok etkilendi ve milli ve manevi değerleri hatırladı.

2 Şubat tarihinde vizyona giren ve Batı Trakya Türklerinin davasını temsil eden Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan film, öğrencilere unutulmaz bir sinema deneyimi sundu. Kültürler arası etkileşimi arttırmayı amaçlayan bu etkinlikte öğrenciler, hem geçmişe yolculuk yaptı hem de keyifli anlar yaşadı.

Uluslararası öğrencilerin buluştuğu bu etkinlik, sadece sinema keyfi sunmakla kalmayıp aynı zamanda farklı kültürlerin bir araya gelmesine olanak tanıyarak uluslararası dostlukları da pekiştirdi.

Etkinliğe katılan öğrenciler, Bu filmi izlemelerine katkı sunan başta Edirne Valisi Yunus Sezer olmak üzere Balkan İşbirliği Platformuna teşekkürlerini sundu.

Sadık Ahmet kimdir?

Batı Trakya'da (Gümülcine) 7 Ocak 1947'de dünyaya gelen Sadık Ahmet, Ankara ve Selanik'te tıp öğreniminin ardından Yunan vatandaşı olarak yaklaşık 3 yıl süreli zorunlu askerlik görevini tamamladı.

Ahmet, 1978'de doktor kimliğiyle hizmet vermesinin yanı sıra bir "toplum lideri" olarak azınlık Müslüman Türkler için mücadele etmesiyle biliniyor.

Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs sorunu sebebiyle gerginleşmesiyle Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığı üzerinde kurduğu siyasi baskıya dikkati çekmek üzere harekete geçen Ahmet, 1985'te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmak için başlattığı imza kampanyası nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistan'daki 1989 genel seçimlerinde ülkedeki Batı Trakyalı Türklerin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili olan Ahmet'in milletvekilliği birkaç ay içinde iptal edildi.

Ahmet, konuşmalarında azınlık yerine "Türk" tanımını kullanmasının ardından tutuklanarak 2 ay cezaevinde kaldı. Aynı yıl ikinci kez milletvekili seçilen Ahmet, 1991'de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu.

Ahmet, Batı Trakya'daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması'nın 72. yılında 24 Temmuz 1995'te henüz 48 yaşındayken "şüpheli" bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Burcu Temel