Balkan Savaşları'nda kullanılan tarihi Balon Hangarı restore edilecek

Edirne'de gözlem, istihbarat ve topçu bölüklerine koordinat bildirmek için havalanan zeplinlere ev sahipliği yapan ve Balkan Savaşları'nda kullanılan balon hangarı restore edilecek.

Balkan Savaşları'nda kullanılan tarihi Balon Hangarı restore edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılacak restorasyon çalışmaları sonrası, Türk havacılık tarihine ışık tutabilecek balon hangarı, ayağa kaldırılarak Edirne turizmine kazandırılacak. Osmanlı döneminde kentin savunması amacıyla oluşturulan, çevresinde askeri tabyalar, hastane ve kışla gibi yapıların bulunduğu tarihi hangar, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından ihya edilecek.

Balkan Savaşları sırasında 1912 yılında inşa edilen hangardan düşman birliklerini gözlemek için havalanan zeplinler, istihbarat ve topçu birliklerine koordinatların ulaştırılmasında görev yapıyordu. Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerinde bulunan ve Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar kullanıldıktan sonra işlevini yitiren tarihi yapının yeniden ayağa kaldırılması için çalışma yapılacak.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Balon Hangarı ve yakınında yer alan Edirne Asker Hastanesi, Milli Saraylar Başkanlığı bünyesine geçtiğini ve bu yıl içerisinde çalışma yapılacağını duyurmuştu.

" Türk havacılık tarihi açısından önemli bir yere sahip"

Hangarın Türk havacılık tarihi açısından önemli bir yapı olduğunu vurgulayan Sanat ve Kültür Yönetimi Uzmanı Kutalmış Bayraktar, hangarla ilgili bilimsel çalışmalar yaptığını aktardı.

Bu yapının dünyanın en eski muharip balon hangarı olduğunu söyleyen Bayraktar,  "Dünyada daha eski yıllarda yapılmış balon hangarları mevcut ancak bunların hiçbiri doğrudan savaş için yapılmamıştır. Konumlandırılışı tamamen Balkan Savaşları'nın askeri manevrası içindir. Yapı Balkan Savaşları'ndan sonra uçak hangarı olarak kullanıldı. Türkiye'deki ilk uzun mesafeli uçuş, hangardan kalkan uçak tarafından gerçekleştirildi" dedi.

Bu tarihi yapının ihyasının kent turizmine katkı sağlayacağını belirten Bayraktar, "Milli Saraylar Başkanlığı çok güzel ve doğru bir kararla burayı koruma altına aldı. Başkanlığın koruma pratiği, bizim de öngördüğümüz gibi tekil yapı merkezli değil, tarihi çevreyle beraber oluyor. Balon Hangarı ve çevresindeki tarihi miras bütün olarak düzenlenecek. Türk havacılık tarihi yaşatılacak. Aynı zamanda Türk havacılığı geleceğe güçlü şekilde ilerliyor. Tarihten geleceğe anlamlı bir çalışma olacak" ifadelerine yer verdi.

Doğukan Vurgun