Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de zorlu kurutma mesaisi başladı

Türkiye'nin çeltik ambarı olan Edirne'de kurutma mesaisi başladı. Zorlu kurutma mesaisinin yaklaşık 1 ay sürmesi ön görülüyor.

Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de zorlu kurutma mesaisi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının neredeyse yarısını tek başına karşılayan Edirne’de çeltik hasadının ardından kurutma işlemine başlandı.

Çeltik yapılan kurutma işleminin ardından kabuğundan ayrılıp fabrikalara gönderiliyor. Dört aylık çalışmanın ardından çiftçiler hasadı bitirdi.

Yemeklerin kar beyazı pirincin kömür karasından geçen yolculuğu başladı. Edirneli üreticinin beyaz altını çeltik hasat edildi. Şimdi ise çeltikte kurutma mesaisi başladı.

Biçerdöverlerle hasat edilen çeltikler tarladan kömürle çalışan kurutma makinelerinin yanına getiriliyor.

Çeltikler daha sonra istenilen nem oranına gelene kadar sıcak buharla kurutuluyor. Makinelerde üretilen ısı sayesinde çeltikler istenilen nem oranına gelene kadar sıcak buharla kurutuluyor. Kurutma işlemi ortalama 10 saat sürüyor.

Çeltiğin pirinç haline gelebilmesi için yapılan işlemler sadece kurutma ile sınırlı değil. Kurutulan çeltik fabrikalara götürülüp kabuklarından ayrılıyor. Parlatıldıktan sonra da pirince dönüşüyor.

Edirne’de geçen yıl 515 bin dekarda 411 bin ton 525 kilo çeltik üretilmişti.

Üretici Mehmet Dağ, çeltik kurutma mesaisine 24 saat devam ettiklerini söyledi.

Makineleri kömürle ısıttıklarını anlatan Dağ, “Nem oranı yüksek çeltik, kurutma makinesinde aşağından yukarıya sürekli dönüyor. Makinedeki ısı sayesinde nemli giren çeltik kuru çıkıyor. Rutubeti ölçüldükten sonra uygun bir kurutma süresi belirleniyor. Çünkü tarladan farklı rutubet değerlerinde ürün çıkıyor. Nem durumuna göre 8-12 saat arasında kurutma tamamlanıyor.” Dedi.

Üretici Özcan Çetin de hasat edilen çeltiklerin kurutma alanlarına getirildiğini ve bir dizi işlemden geçtiğini belirtti.

Çeltikleri ilk olarak uygun nem seviyesine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Çetin, “Zorlu bir iş yapıyoruz. Kömür yaktığımız kazanlar içeriye 55-60 derece ısı veriyor. Yaklaşık 10 saatte çeltikleri kurutabiliyoruz. Edirneli üreticiler olarak Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısına yakınını karşılıyoruz. En kaliteli pirinci yetiştirmek için çalışıyoruz. Hem kent hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun