Turizm patladı, alt yapıya ne oldu?

Turizm patladı, alt yapıya ne oldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turizm kenti Edirne, her bayram olduğu gibi bu bayramda da yerli ve yabancı turist akınına uğradı. Kentin hemen her yerinde insan seli vardı, adım atacak yer kalmamıştı. Polis ekipleri trafiği açmakta zorlandı. Çoğu iş yerinin kapalı olması insanları mağdur etti. Daha önce hiç görülmemiş bir kalabalık karşısında Edirne hazırlıksız yakalandı.

Edirne’ye 50 bin turist geleceği öngörülmüş olmasına rağmen bu uyarıya aldırış edilmedi. Sonuç olarak 50 bin turist sayısı 100 bine çıktı ve yoğunluk nedeniyle sorunlar arttı. Selimiye Camii'nden Kıyık Opet benzin istasyonuna kadar araçlar park etmişti. Kaleiçi ve Gazimihal semtleri kadar doluydu. Sabuni ve Abdurrahman mahallelerinin de her sokağında araçlar park edilmişti. Otopark yetersizliği yüzünden trafik felç oldu ve çevre çöplerle doldu.

Selimiye'de su kesintileri yaşandı ve bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde su kesintileri devam etti. İnsanlar 5 litrelik su satın alarak abdest aldı ve ihtiyaçlarını giderdi. Tuvaletlerin kapalı olması, 31 Mart yerel seçimleri sonrası belediye başkanının değişmesine rağmen sorun ve sıkıntıların devam etmesi dikkat çekti. Sular kesik, borular patlak, patlak borular onarılmadı ve suların kesilmesinin yanı sıra bazı mahallelerde akan sular çamurlu akmaya devam etti.

Belediye hizmet anlamında sahada hiç bulunmuyordu. İnsanlar ve turistler bu rezaleti yaşadı. Bu ayıp belediyeye yazılır. Edirne Belediyesi'nde personel eksikliği mi vardı, neden patlak borular onarılmadı, neden su kesintileri giderilmedi, neden otoparklar kapalıydı, neden tuvaletler kapalıydı, zabıta ekipleri neden sahada yoktu? Edirne'de bayram günü otoparkçılar ve değnekçiler turistleri soydu. Saat başına 200 liradan park parası alanlar mı, otopark olmayan yere park ettiği için para isteyen değnekçiler mi, hangi rezaletten bahsetsem bilemedim.

Yerli ve yabancı turistlerin tek suçu Edirne'ye gelmek oldu. Kapalı iş yerleri yüzünden insanlar aç kaldı. Bunun tek sorumlusu Edirne Belediyesi'dir. Belediye, kentte yaşayan insanları mağdur ettiği gibi, gelen on binlerce turisti de mağdur etti. Sosyal medyadan Edirne linç edilirken, "bu kente sakın gelmeyin" yazıları beni çok üzdü. Yerli turistlerin buna benzer yazdığı yorumları okuyabilirsiniz, verdiğim örnek ise beni en çok üzen ve dikkatimi çekendi.

Bunun tek sebebi beceriksiz belediye yönetimidir. Bir daha önümüzdeki bayramlar Edirne'ye turist gelir mi bilemem. Edirne turizm açısından büyük kan kaybetti, sorunlara acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Yoksa Edirne önce turistlerin, sonra da rehberlerin ve en son da tur şirketlerinin gezi listelerinden çıkmak üzere.