Tunca nehri kanalizasyon suyuyla kirletiliyor

Edirne'de binlerce dekar araziyi sulayarak sayısız canlıya ve bölgeye hayat veren Tunca Nehri'ne kanalizasyon suyu akıyor. Kanalizasyon atıkları ile bataklığa dönerek kuruma noktasına gelen nehirde suda ve doğada yaşayan canlıların hayatları tehdit altında.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Tunca nehri kanalizasyon suyuyla kirletiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım kenti Edirne’nin binlerce dekar ekili araziyi sulayarak bölgeye hayat veren Tunca Nehri, kanalizasyon sularının akmasıyla bataklığa döndü. Suda ve doğada yaşayan canlıların yaşamını tehdit eden nehir, doğa ve çevreye büyük zarar veriyor. Bölge halkı ve çevreciler kanalizasyon suyunun nehre akmasının önlenmesiyle birlikte yatağının temizlenmesini istiyor.

Edirne Belediyesi tarafından 2023 yılında hizmete açtığı ileri biyolojik su arıtma tesissileri tamamlansa da bazı mahallelerinin kanalizasyon suları hala Tunca ve Meriç Nehrine aktığı görüldü.

Ayrıca Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kakava ve Hıdırellez Şenliklerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanında kanalizasyon sularının nehre akması, kente gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin tepkisine neden oluyor.

‘NEHİRDE CANLILAR AZALDI’

Nehire kanalizasyon sularının karışmasıyla canlıların azaldığını belirten Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Gerçekten baktık ki bir alandan kanalizasyon atık suları bu güzel nehrimize kavuşuyor ve çok korkunç bir koku ortaya çıkıyor. Nehrin Bulgaristan’dan gelen tarafı gerçekten daha berrak ve daha açık. Köprüye yaklaştıkça daha çok yüksek koku ve burada balıkların olmadığını, canlılığın azaldığını ve nehir sularının debisinin düştüğünü görüyoruz”dedi.

‘TURİSTLERE REZİL OLDUK’

Kanalizasyon sularının nehre karıştığı noktanın Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile Kakava ve Hıdırellez Şenliklerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı olmasıyla turistlere rezil olduklarına dikkat çeken Eren, "Yakında  Kırkpınar Güreşleri olacak. Kakavada zaten rezil olduk gelen komşularımıza, vatandaşlarımıza. Burada ağır bir koku olduğundan söz ettiler. Hadi şimdi onu geçtik, ama Kırkpınar’a hiç olmasa hazırlıklarınızı yapın. Ama bu demek değildir ki çevresini kesin, biçin, doğal florayı ortadan kaldırın, bilim ne diyorsa bize, nehrin yatağını ona göre düzenlenmesi gerekir. Denetleme  ve işin bitimi konularında sorunlar var." İfadelerini kullandı.

 Eren, Nehre kanalizasyon atık sularının akmaması gerektiğini ve çevre temizliğinin önemli olduğunu vurguladı.

‘TERTEMİZ BERRAK SULAR ŞİMDİ SİMSİYAH AKIYOR’

Daha önce nehir sularının tertemiz aktığına vurgu yapan bölge sakinlerinden Suat Şimşek,  "Sene 1977-78 'lerde biz orda banyo yapardık hep. Yıkanırdık yani. Tertemiz berrak sular şu anda simsiyah. Bi önlem alması lazım yani birilerinin. Yoksa kötü oluyor yani. Sular çok azaldı, dib seviyeye geldi yani. Sular akmıyor Zaten, daha çok ot yapıyor sinek yapıyor. Tabii ki herkes iyi olmasını ister, bizde isteriz”dedi.

Şimşek, kente turistlerin geldiğini ve pis kokudan nehre yanaşamadıklarını dile getirerek acil önlem alınması gerektiğini aktardı.

Kanalizasyon sularının nehre karışıp hastalık yarattığını söyleyen Recep İşbilen "Kanalizasyon dediğimiz sular tamamen pisliğe karışıp nehire akıyor. Hastalık da yaratıyor. Orayı temizlemezsen bu hastalıklar önlenmez yani. Bunlara tedbir almak gerekiyor. Biz de o bölgede yaşıyoruz. Bunların düzenlenmesi lazım yani. Yapicaz diyorlar bir şey yaptıkları yok yani. Bu hafta yapicaz diyorlar gelmiyorlar” diye konuştu. Vatandaşlardan Recep İşbilen’de “Nehrimize kanalizasyon suyunun akarak kirlenmesini istemiyoruz. Burada pis koku ve beraberinde sivrisinekten oturtamıyoruz” dedi

Haber Merkezi