Toplumun yapı taşı kadınlar, ön yargıları kırarak mesleklerini başarıyla sürdürüyor

Kadınlar tarih boyunca toplumun en önemli yapı taşlarından biri. Yaşamın her alanında var olan kadınlar çeşitli mesleklerde çalışarak ekonomik özgürlüklerini de sağlıyor. Neredeyse tüm mesleklerin içerisinde bulunan kadınların 'Erkek işi' ön yargısını da yendiği gözlemleniyor. Edirne'de oto lastik ve bakım ustası Remziye Cankıran, 'Kendi ailemde dahil kadın bu işi yapar mı yapamaz mı diye bir görüş oldu. Daha sonra işe hâkim olduğu mu görünce müşterilerim de daha saygılı yaklaşmaya başladı.' İfadelerini kullandı.

Toplumun yapı taşı kadınlar, ön yargıları kırarak mesleklerini başarıyla sürdürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnsanlığın varoluşundan beri toplumun en önemli yapı taşlarından olan kadınlar 21’inci yüzyılda tüm mesleklerin içerisinde bulunuyor. “Erkek işi” denilen zor mesleklerin de içerisinde var olan kadınların ön yargıları da kırdığı gözlemleniyor.

Edirne’de oto lastik ve bakım ustası Remziye Cankıran, mesleğe 1992 yılında başladığını aktardı.

Kendini geliştirerek işletme sahibi olduğunu dile getiren Cankıran, ““İşin erkeği kadını olmaz anlayışlıdan yola çıkarak bu işte ilerlemeye karar verdim. 2010 yılında kendi iş yerimi kurdum. Lastik sökme, balans ayarı, tamir, montaj ve lastik satışı yapmaktayım. Kadın bu işi yapar mı yapamaz mı diye bir görüş oldu. Kendi ailemde de oldu. Daha sonra işe hakim olduğu mu görünce müşterilerim de daha saygılı yaklaşmaya başladı.” Dedi.

Edirne'de ilk lastik sektöründe çalışan ilk kadın olduğunu belirten Cankıran, kendisini gören kadınların sanayine araçlarını daha rahat bir şekilde getirdiğini ifade etti.

Bugün dünyada kadınların her alanda olduğunu belirten Cankıran, “Kadınlar ,siyasette, tarlada, mühendislikte, mimarlıkta, otolastik sektörü gibi her alanda varlar. Bu çok güzel bir şey. Çünkü kadın doğuştan üretkendir, üretendir. Kadının olduğu her yerde hoşluk, güzellik, saygı ve sevgi olur. Bu yüzden kadın her alanda olmalı.” Şeklinde konuştu.

Kadınların değişirse dünyanın da değişeceğini vurgulayan Cankıran, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

15 yıldan beri çay ocağında çalışan Simge Gülecen, mesleğinin çok zor olduğunu aktardı.

Ailecek çay ocağında çalıştıklarına değinen Gülecen, "Kadınlar her şeyi başarabilir. Tüm kadınlar istediğini yapsın. Biz kadınlar taşı sıksak suyunu çıkartırız. İstediğimiz her şeyi başarabiliriz. Bizler her mesleği yapabiliriz. Kadınlar hiçbir şeyden korkmasın. Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

Zücaciyeci Elif Aktaş ise, 8 yıldır bu işi yaptığını kaydetti. Aktaş, kadınların yapamayacağı işin olmadığını dile getirdi.

Kadınların erkeklerden daha verimli çalıştığına dikkat çeken Aktaş, "Kadınların bence her alanda olması gerek. Ama bunu önce okuyarak, eğitim görerek yapmaları lazım. Kadınlar her mesleği yapabilir. Ben kadınlara inanıyorum ve güveniyorum. Kadınların başarmayacağı şey yok. Kendi ayakları üzerinde durabilirler.” Dedi.

Eczacı Bahar Arabacı da mesleğini 7 yıldır yaptığını belirtti. Arabacı, tüm kadınlara çalışmaları tavsiye etti ve şunları söyledi:

"Kadınlar çalışmalılar kendi ayaklarının üzerinde durmalılar. Bizler çok güçlüyüz. Biz hem evde çalışarak hem de işte çalışarak her şeyin üstesinden gelebiliyoruz. Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum."

Doğukan Vurgun