Tarımsal üretimin başlangıcının 178'nci yılı kutlandı

Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği tarafından tarımsal üretimin başlangıcının 178'nci yıldönümü dolayısıyla  çelenk töreni düzenlendi.

Tarımsal üretimin başlangıcının 178'nci yılı kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği üyeleri, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra ise Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kurt ve ​ Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Volkan Diriker anıta çelenk sundu.

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 178. Yıldönümünü kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kurt,  "Türkiye'de tarımsal öğretim günümüzden 178 yıl önce, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy'de Ayamama Çiftliğinde kurulan "Ziraat Mektebi" ile başlamıştır. 1891 yılında Halkalı Yüksek Ziraat Okulu açılmış ve öğretime 1928 yılına kadar devam etmiştir. Büyük Önder Atatürk'ün emirleriyle Cumhuriyetin 10. yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü'ne dönüştürülmüştür. Bugün açılan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir" dedi.

"Köklü bir geçmişe sahip olması, mesleğin vazgeçilmez olması demektir"

178 yıllık geçmişe sahip Tarımsal Eğitim-Öğretiminin, köklü bir geçmişe sahip olmasının, mesleğin vazgeçilmez olduğunu gösterdiğini belirten Kurt, "Tarımın gelişmesi ve ileri gitmesi insanların iyi ve dengeli beslenmesi demektir. Sağlıklı, düşünen, üreten nesillerin yetişmesi demektir. Ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerin tüketiciye ulaşana kadar geçen her safhada güvenliği, denetimi sevk ve idaresi meslektaşlarımızın sorumluğundadır. Ülkemizin tarım ürünleri potansiyeli ve ülkemiz il diğer ülkelerin gereksinimleri dikkate alınarak uzun vadeli tarım politikaları gerçekleştirilmeli ve bu politikalar ışığında karar verilmelidir. Tarım ve gıdanın yanı sıra çevremizin, toprak ve su kaynaklarının korunmasında da aynı duyarlılık gösterilmektedir. Bu bilince sahip meslektaşlarımız gerek kamu kurum ve kuruluşlarında, gerekse özel sektörde görevlerini meslek yaşamlarını daima ve ciddi bir şekilde sürdürmektedir" ifadelerine yer verdi.

Ülkenin dünden bugüne tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydettiğini söyleyen Kurt, "Bunun neticesinde tarım sektörümüz dünya ülkeleri ile rekabet eder durumuna gelmiştir. Bu topluluğun üyeleri olan bizler her geçen yıl Türk çiftçisine daha fazla hizmet verebilmenin gayreti ve azmi içerisindeyiz. Öğretimde 178 yıllık köklü bir tarihsel geçmişe sahip bir meslek gurubu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.

Düzenlenen tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

İpek Esma Çeşme