Tapu müdürlüklerinin yükünü azaltacak düzenleme ertelendi

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde yaşanan yoğunluğu azaltmak amacıyla 28 Haziran 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanan  ve 1 Ocak 2023 itibariyle noterlerin gayrimenkul satış sözleşmelerini düzenlemede yetkilendirilmesine ilişkin karar 1 Temmuz 2023'e ertelendi.

Tapu müdürlüklerinin yükünü azaltacak düzenleme ertelendi

Tapu müdürlüklerindeki işlemlerin rahatlaması ve yoğunluğun alınması amacıyla tapulardaki alım satım gibi yapılacak her türlü işlemin  1 Ocak 2023 tarihinden itibaren noter üzerinden de yapılması kararı alındığını hatırlatan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, alınan yeni karara göre düzenlemenin 1 Temmuz 2023’e ertelendiğini söyledi.

Noterlerin bu işlemleri yapabilmesi için o ildeki  bütün verilerin noter sistemine yüklenmesi gerektiğini söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Tapudaki kuyruklar tarihe karışacak"

Noterlerin tapudaki her türlü işlemi ve arşivi görebilmesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğine değinen Çeker, noterden bir satış yapılacağı zaman noterin de bu bilgiyi karşı tarafa vermesi gerektiğini aktardı.Tapuya gidildiğinde verilen haciz, ipotek olup olmadığı bilgisinin noterde de verilmesi gerektiğine vurgu yapan Çeker, buna ilişkin hazırlıkların yapılmasının ve sisteme geçilmesinin uzun bir süreç alabileceğini belirtti.

Alınan karara ilişkin değerlendirmede bulunan Çeker, yeni sistem ile tapuda oluşacak kuyrukların da tarih olacağını ve randevu sisteminin rahatlayacağını ifade etti.

Bu yeni sistemde noterlere büyük iş düşeceğini aktaran Çeker, Noterlerin bu tür konularda çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

"Yeni sistem nasıl olacak?"

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar devam ediyor. Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda ise bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.

Noterler tarafından hak sahibi belirlendikten ve satışa engel bir durumun olmadığı teyit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

Satış sözleşmesi taraflarca imzalanınca noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydedecek.

Sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak.

Satış sözleşmesiyle beraber diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak da arşivlenecek.

Özlem Ceylan